Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj! Tarihi sorumluluğumuz var

Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj! Tarihi sorumluluğumuz var
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen Gazze oturumunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze ve Batı Şeria'daki çatışmaların devam etmesinin ne barış ne de teslimiyet getireceğini ifade ederek, "Bu savaşı durdurmak için tarihi bir sorumluluğumuz bulunmaktadır." dedi.

Fidan, Filistin halkının yaşadığı acıları vurgulayarak, uluslararası toplumun Gazze ve Batı Şeria'da akan kanı durdurmakta hala aciz kaldığını belirtti.

Gazze'nin açık hava hapishanesi olduğunu ifade eden Fidan, "Şimdi ise İsrail Başbakanının siyasi bekasını uzatmak amacıyla askeri operasyonlar düzenleyerek sivilleri katlettiği bir savaş alanına döndü." şeklinde konuştu.

İsrail'in 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dair Uluslararası Adalet Divanı'na yapılan başvuruyu memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Fidan, "İsrail ciddi savaş suçları işlemektedir. Uluslararası hukuka ve kurallara dayalı düzene olan inancın yeniden tesis edilmesini istiyorsak, sorumlular hesap vermelidir." ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği korumada başarısız olduğunu savunan Fidan, çatışmanın coğrafi olarak tırmanmasının önlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye'nin, olası bir yayılmanın riskleri konusunda müteaddit defa uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Fidan, "Dün 'risk' dediğimiz, bugün artık gerçek oldu. Bu tırmanışın, kimsenin kolay kolay kaçamayacağı jeostratejik bir girdaba dönüşme potansiyeli bulunmaktadır." dedi.

Fidan, İsrail ve destekçilerini diplomatik çözümü aramaya davet ederek, "Gazze ve ötesinde devam eden savaş, ne barış ne de teslimiyet getirebilir. Bu savaşı durdurmak için tarihi bir sorumluluğumuz bulunmaktadır." dedi.

Gazze'nin geleceğinin sadece Filistinlilerin elinde olduğunu ifade eden Fidan, "Bu dirençli ulusun onuru, bağımsızlığı ve egemenliğine yönelik çabamızı gerçekleştirmek için birleşik bir Filistin liderliğine ihtiyacımız bulunmaktadır. Geçici çözümlerin işe yaramayacağını artık hepimiz biliyoruz." şeklinde konuştu.

Fidan, uluslararası toplumun çoğu üyesinin ateşkesin, insani yardımın ve iki devletli çözümün aciliyeti konusunda hemfikir olduğunu ancak İsrail'in bunu hayata geçirmesini sağlayacak etkili bir mekanizmanın olmadığına vurgu yaptı. "Gazze'deki mevcut durumun devam etmesi, uluslararası sistemin temel ilkelerini ve ahlaki değerlerini daha da sarsacaktır." diyen Fidan, insanlığın geleceği için elzem olan bu değerlerin erozyonunu durdurmak için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar