Galata Kulesi'nde restorasyon devam ediyor

Galata Kulesi'nde restorasyon devam ediyor
Galata Kulesi’nde 1 Kasım’da başlayan restorasyon çalışmaları sürüyor.

Galata Kulesi’nde restorasyon çalışmaları başladı. 674 yaşındaki kulede 1 Kasım’dan itibaren devam eden çalışmalar kapsamında yalnızca 8’inci katta bulunan Seyir Terası bölümü geçici olarak ziyaretçiye kapandı. Kuşların göç dönemi dikkate alınarak başlayan çalışmalarda, hem çevre esnafı hem de ziyaretçileri etkilememek için kulenin dış cephesine iskele kurulmadı.

galata-kulesindeki-restorasyon-270-kiloluk-alem-4-parca-olarak-indirilecek-5772-dhaphoto2.jpg

Külahında bulunan kurşun kaplamaların ve dış cephenin yenileceği çalışmaların detaylarını İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Nevhiz Deniz Koyukan anlattı.

galata-kulesindeki-restorasyon-270-kiloluk-alem-4-parca-olarak-indirilecek-5772-dhaphoto8.jpg

Koyukan, hava şartlarının çalışmaları etkilemediği takdirde seyir terasının da 1 aylık gibi kısa bir süre içerisinde ziyarete açılabileceğini planladıklarını vurguladı. Kuledeki çalışmaların yine kuşların göç dönemi dikkate alınarak Nisan ayı sonunda biteceği öngörülüyor.

galata-kulesindeki-restorasyon-270-kiloluk-alem-4-parca-olarak-indirilecek-5772-dhaphoto3.jpg

Ziyaretçiye yalnızca Seyir Terası’nın kapandığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Deniz Koyukan, "Bakır alemimizi de 4 parça halinde aşağıya indireceğiz. Bunun konservasyonu özel hazırlanmış bir mekanda belli ısıda yapılıp, altın varak işçiliği ile yüz deftere yakın varak kullanarak 10-12 metre civarında alem yüzeyi kaplanmış olacak. Alem 270 kilo ağırlığında, söküldükten sonra daha net ağırlığını söyleyebiliriz" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar