Dünya genelinde Mayıs’a kadar normalin üstünde sıcaklıklar bekleniyor

Dünya genelinde Mayıs’a kadar normalin üstünde sıcaklıklar bekleniyor
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Nino iklim düzeninin etkilerinin Mart ve Mayıs ayları arasında normallerin üzerinde sıcaklıklara yol açabileceğini açıkladı.

WMO'nun yaptığı açıklamada, 2023'ten itibaren etkisini biraz kaybeden El Nino'nun, önümüzdeki aylarda küresel iklimi etkilemeye devam ederek sıcaklıkları yükselteceği belirtildi.

WMO, sera gazlarının etkisiyle oluşan sıcaklıkların da El Nino'nun etkilerini güçlendirdiğine dikkat çekti.

Açıklamada, Mart ve Mayıs ayları arasında neredeyse tüm kara alanlarında normallerin üzerinde sıcaklıkların beklendiği vurgulanarak, bu durumun iklim koşullarını etkileyeceği ve sıcaklık rekorlarının kırılmasına neden olabileceği ifade edildi.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Haziran 2023'ten bu yana her ay yeni bir aylık sıcaklık rekoru kırıldı ve 2023, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl oldu. El Nino bu rekor sıcaklıklara katkıda bulundu, ancak ısıyı hapseden sera gazları tartışmasız ana suçludur."

El Nino, genellikle her 2 ila 7 yılda bir ortaya çıkan ve 9 ila 12 ay süren doğal bir iklim düzenidir. Orta ve doğu tropik Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzeyinin ısınmasıyla ilişkilidir ve dünyanın farklı bölgelerinde hava ve fırtına düzenlerini etkiler. Ancak El Nino, günümüzde artan sera gazları ve iklim değişikliğiyle birlikte daha karmaşık bir tabloya dönüşmüştür.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar