Bu çiçek hiç solmuyor: Her eve lazım... Bütün mikropları öldürüyor!

Bu çiçek hiç solmuyor: Her eve lazım... Bütün mikropları öldürüyor!
Halk arasında 'ölmez çiçek' olarak bilinen altın rengindeki bu çiçek her evde kesinlikle bulunması gerekiyor. Çiçek havada bulunan bütün mikropları antibakteriyel özellikleri sayesinde öldürüyor.

Altın rengindeki çiçekleriyle yaşamı simgeleyen ölümsüz çiçek, evlerde bulunması gereken hijyenik ve önemli bir bitki olarak öne çıkıyor. Doğadan gelen bu faydalı bitkinin özellikleri ve kullanım alanlarını inceleyelim:

Ölmez Çiçek Nedir?

Helichrysum türleri olarak bilinen ölümsüz çiçek, parlak sarı renkli çiçekleriyle uzun yıllar boyunca hiç solmadan kalabilen bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde özellikle kırsal bölgelerde duvarlara asılarak dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Halk arasında "ölmez çiçek" olarak da bilinen Helichrysum türleri, ülkemizde genellikle arı çiçeği, leblebi çiçeği, altın otu, güve otu veya güneş çiçeği gibi isimlerle anılmaktadır.

img-2473.jpg

Özellikleri ve Yetişme Alanları

Genellikle 100 santimetreye kadar boylanabilen ölümsüz çiçek, Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçek açar. Yaprakları ufak ve ince gri renkte olan bu bitki, kumlu ve kayalık topraklarda yetişir.

Türkiye'deki Türleri

Dünya genelinde yaklaşık 600 türü bulunan ölümsüz çiçeğin, Türkiye gibi zengin bir biyoçeşitliliğe sahip ülkemizde 17 endemik türü bulunmaktadır. Bitkinin karakteristik kokulu uçucu yağı, farklı türlere göre değişiklik gösterir ve pek çok kimyasal bileşen içerir.

adobestock-119310065.jpeg

Faydaları ve Kullanım Alanları

Ölmez çiçek, eski çağlardan beri çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Karaciğer rahatsızlıkları, siyatik ve fıtık gibi problemlerde özellikle bu bitkiden faydalanılmaktadır. Ayrıca, ölmez çiçeğin kurutulmuş yaprakları kaynatılarak böbrek taşlarını düşürmede yardımcı olabilir.

Bu önemli bitkinin türlerinden elde edilen uçucu yağlar, aromaterapi ve parfümeri alanlarında kullanılmaktadır. Yaklaşık 1 ton kuru çiçekten 0.85 kg uçucu yağ elde edilebilir ve bu yağların antibakteriyel, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

1200px-helichrysum-basalticum-2.jpg

Evlerde Neden Bulundurulmalı?

Ölmez çiçek, antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde evlerde bulunan mikropların çoğalmasını engeller. Ayrıca, hoş kokusu sayesinde evlere ferahlık ve temizlik hissi verir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar