Bozkurtlar diriliyor

Geçtiğimiz ay Manisa’da Göktürk bayrağı önünde öğrencileriyle birlikte poz veren öğretmen çok konuşulmuş, birilerini fena halde rahatsız etmişti.

Bir zamanlar engellenmeye çalışılan ‘Bozkurt’ bugün Anadolu’dan akın akın yükseliyor. Önce Ankaragücü-Galatasaray maçında küçük bir çocuğun Bozkurt çekmesi, sonra da Kayseri’de röportaj veren bir öğretmenin arkasındaki çocukların ‘Bozkurt’ yapması dikkatlerden kaçmadı.

Akın akın yayılıyor. Siyasi simge olarak algılamaya çalışıp tepki verenler de var. Biz onları yok sayıyoruz. Bozkurt, Türk’ün simgesindendir.

Türk’ün simgesinden diyorum, çünkü Bozkurt Türk’ün simgesidir. Öyle siyasallaştırılacak bir öge de değildir. Kadim Türk tarihinin her anında Bozkurt simgesine, adına rastlarsınız.

Bozkurt, her ne kadar günümüzde unutturulmaya çalışılsa da, Türk’ün millî sembolü ‘Bozkurt’a biçilen anlam ortadadır.

Türk milleti, Bozkurt simgesini Atatürk’ün çabaları ve bizzat direktifleriyle daha cumhuriyetten önce yeniden toplumsal hayatın içinde görmeye başlar.

Kemal Çapraz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Bozkurt’a yaklaşımını şu tarihî tespit ve belgeleriyle ortaya koyuyor: 1912 yılında Türk Ocakları’nda ve 1916’da Millî Türk Talebe Birliği’nin sembollerinde Bozkurt vardır. Ama resmî olarak 23 Ocak 1922 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın emri ile basılan ilk pulda Bozkurt resmi vardır. Yani, Atatürk, Bozkurt’u engin Türk tarihinin derinliklerinden çıkararak, tekrar millî sembol olarak yüceltmiştir.

Yine Atatürk, ilk yolcu gemimizin adını Bozkurt koymuştur. Bu gemimiz, Ege Denizi’nde Fransız Lotus gemisi ile çarpışmış, bu dava uluslararası mahkemeye intikal etmiş, dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat, bu davada Türkiye Devleti’nin avukatlığını yapmış ve kazanmıştır. Bu sebeple Atatürk bu olayı unutmamış 1934’te soyadı kanunu çıktığında, Mahmut Esat’a Bozkurt soyadını vermiştir.

Yine Cumhuriyetimizin 1927 yılında tedavüle çıkarılan 5-10 liralık ilk kâğıt paralarında da Bozkurt kullanılmıştır.

1925 yılında maarif vekâleti, Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet armasını seçmek için Mustafa Kemal’in direktifi ile bir yarışma açmış, bu armada yer alması gereken unsurları da, Millî Arma Şartnamesi adlı bir kitapçıkta yayınlamıştır. Bu yarışmanın sonunda Namık İsmail’in eseri birinciliği kazanmıştır. Bu armada Bozkurt yer almıştır.

Yine 1924’te Edebiyat Fakültesi bünyesinde, Atatürk’ün emri ile Fuad Köprülü tarafından kurulan Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün sembolü meş’ale tutan bir Bozkurt’tur.

Türk Ocakları’nın izcilik-yavrukurt teşkilatının, ilk millî petrol şirketimiz Petrol Ofisi’nin sembolleri Bozkurt’tur. 1927 yılında Atatürk tarafından yaptırılan Türk Ocağı binasının sahnesine Ata’nın emri ile Bozkurt yerleştirilmiştir.

Şu anda Resim Heykel Müzesi olarak kullanılan binanın sahnesinde bu muhteşem Bozkurt yer almaktadır.

Yine Atatürk döneminde devlet okullarında okuyan öğrencilerin şapkalarında da Bozkurt belirtkesi yer almıştır. 1935 yılında piyasaya Bozkurt adlı sigara çıkarılmıştır. Bu sigaraların üzerinde Bozkurt resmi yer almaktadır. Ankara Ulus heykelinde de Bozkurt yer bulmaktadır.

Atatürk’ün ölümünden sonra önce paralar ve pullardan Bozkurt sembolleri kaldırılmış, daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin her kademesinde kullanılan Bozkurt sembolleri yok edilmiştir.

Ancak gün ‘Bozkurtların’ günüdür artık.

Atsız’ın dediği gibi. Okuyucular artık üzülmeyecek. Çünkü ‘Bozkurtlar diriliyor’!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları