BES’te kısmi ödemede geri sayım başladı

BES’te kısmi ödemede geri sayım başladı
BES, evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında sistemde biriken tutarın yüzde 50'sini alma imkânı sağlayan kısmen ödeme uygulamasının başvuru şartları belli oldu.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmen ödeme uygulamasına ilişkin başvuru şartlarını belirledi.

Yapılan düzenleme, 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek.

Dünya'dan Esin Çetinel'in haberine göre SEDDK, 1 Temmuz'da devreye girecek olan kısmen ödeme uygulamasına başvuru esaslarını belirlediği genelgeyi yayımladı. Bu uygulamaya göre, katılımcılar evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında biriken tutarın yüzde 50'sine kadarını alma imkanına sahip olacaklar. Bu sayede katılımcılar, hak kaybına uğramadan kısmi ödemelerini gerçekleştirebilecekler.

Ancak kısmi çekme hakkı için belirli şartların yerine getirilmesi gerekecek. Katılımcıların daha önce benzer durumlarda kısmi ödeme almamış olmaları gerekecek. Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi olan kişilere sadece bir başvuru hakkı tanınacak ve daha önce kısmi ödeme alanların, en az 5 yıl süreyle sistemde olmaları gerekecek.

Ayrıca, katkı payı ödemeleri için belirli kriterler de belirlendi. Doğal afet durumları hariç, daha önce kısmi ödeme alanların veya ilk kez bu hakkı kullanacak katılımcıların belirli bir süre boyunca asgari ücretin beş katı kadar katkı payı ödemeleri gerekecek.

Başvuruların kabul veya ret sonuçları, talep formunun şirkete ulaştığı tarihten itibaren üç iş günü içinde katılımcılara bildirilecek. Başvuru yapan katılımcılar, belirlenen süre içinde gerekli belgeleri ibraz etmeleri gerekecek.

Kısmi ödeme tutarları, katılımcının hesabında bulunan fon pay adedi üzerinden hesaplanacak ve nakde dönüştürüldükten sonra hesaplarına ödenecek.

Bu yeni düzenlemeyle, BES katılımcılarına evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında finansal destek sağlanacak ve bu durumlarda sistemden çekilen tutarlar, katılımcıların emeklilik hedeflerini etkilemeyecek şekilde yönetilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar