AYM'den Erdoğan'a imar kısıtlaması! Bakanlığa verilen yetkiler iptal edildi

AYM'den Erdoğan'a imar kısıtlaması! Bakanlığa verilen yetkiler iptal edildi
AYM, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kararnamesinde yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan2ın imzaladığı 37 maddeyi iptal etmeye karar verdi. Kararların içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çeşitli yetkiler veren maddeler de bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kararnamesinde bulunan 37 maddenin iptaline karar verdi. Kararda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na verilen çeşitli yetkiler de ele alındı.

Cumhuriyet'ten Aytunç Ürkmez'in haberine göre, AYM'nin iptal kararında öne çıkan maddeler arasında, belediyelerin sorumluluğu altındaki kentsel ve kırsal alanlarda yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamalarında bakanlığa verilen yetkiler yer alıyor. Bu yetkilerin belediyelerin yetki alanını daraltabileceği ve belirsizlik yaratabileceği belirtilerek iptal edilmesi istendi.

Öte yandan, bakanlığa çevre, imar ve yapılaşma ile ilgili düzenleme yetkisi veren maddelerin de iptal edildiği açıklandı. Bu kararla birlikte, belediyelerin ve merkezi idarenin ilişkilerini düzenleyen kararname de geçersiz hale geldi.

AYM'nin kararı sonrasında, kararname sürecinde mağduriyet yaşayan vatandaşların hukuki durumu da gündeme geldi. Avukat Doğan Erkan, "Cumhurbaşkanı kararnamesi denen düzenleme bir garabet. Bakanlık yerel yönetimlerin yapması gereken işlere yetişemez" şeklinde açıklamalarda bulundu.

CHP milletvekili Gülcan Kış ise AYM'nin kararının geciktiğini belirterek, "Yaşanan afetler, yasa tanımazlık, ben yaptım oldu anlayışı binlerce canımıza mal oluyor. 21 yıllık iktidarın ülkemizi getirdiği yer; rant, yolsuzluk, talan, göz göre göre gelen depremler ve maden faciaları oldu" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar