Ağzından nükleer tehditleri eksik olmayan Putin'den seçim için geri vites!

Ağzından nükleer tehditleri eksik olmayan Putin'den seçim için geri vites!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda nükleer savaş olasılığına ilişkin daha yumuşak bir dil kullanarak, bu hafta sonu gerçekleşecek Rusya başkanlık seçimleri öncesinde ülke içindeki imajını güçlendirmeye çalıştı.

Rus devlet televizyonu tarafından yayınlanan uzun bir röportajda Putin, Batı'nın Ukrayna'ya daha doğrudan müdahale etmesi halinde "medeniyetin yok olmasına" neden olma riski taşıdığını ifade ettiği geçen ayki ulusa sesleniş konuşmasındaki sert tonunu yumuşatarak, daha ılımlı bir dil kullandı.

Röportajda Putin, Rusya'nın "egemenliği ve bağımsızlığı"nın tehdit edilmesi durumunda nükleer silah kullanma olasılığına dair uyarılarda bulunsa da ABD'yi böyle bir çatışmadan kaçınmaya çalışan bir ülke olarak tanımladı.

"NÜKLEER SAVAŞ İSTİYORLARSA, BİZ HAZIRIZ"

Putin, Washington ve Moskova'nın bir hesaplaşmaya doğru gitmekte olduğu sorulduğunda, "Burada her şeyin aceleye geldiğini düşünmüyorum" yanıtını verdi. Ayrıca, ABD'nin nükleer gücünü modernize etmesine rağmen, "Bana göre bu, yarın bu nükleer savaşı başlatmaya hazır oldukları anlamına gelmiyor" şeklinde ekledi. Putin, sözlerini "Eğer bunu istiyorlarsa - ne yapabiliriz? Biz hazırız" ifadeleriyle tamamladı.

Röportajda Putin, ABD istihbarat yetkililerinin iddia ettiği gibi 2022 sonbaharında Ukrayna'da kitle imha silahları kullanmayı düşündüğünü de reddetti.

1081645950-0-0-3072-1728-1920x0-80-0-0-35d04e674ea1e94a521097746de01f56.jpg

SEÇMENLERE İYİ YÖNÜNÜ GÖSTERİYOR!

Cuma gününden Pazar gününe kadar sürecek olan başkanlık seçimlerine sadece iki gün kala gelen yorumlar, büyük ölçüde Rus seçmenlerini hedef alıyor gibi görünüyor. Putin'in beşinci dönemini kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, Kremlin oylama katılımını artırarak bunu, başkanın ve Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalin onaylandığı şeklinde sunmaya çalışıyor.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Putin'e yönelik eleştiriler artıyor. Eleştirenler, Rusya'nın kaotik 1990'larından sonra güvenlik ve istikrar getirdiği fikrini giderek daha fazla sorgulamaya başladılar. Ruslar, nükleer çatışma ihtimali konusunda özellikle gergin görünüyorlar. Bu bağlamda, Ocak ayında yapılan bağımsız bir anketin sonuçlarına göre, katılımcıların %55'i yeni bir dünya savaşından korktuklarını ifade etti.

1081674257-512-0-2560-2048-1920x0-80-0-0-16dec5c7cba3eb93897b6526a7240974.jpg

PUTIN'İN AĞZINDAN NÜKLEER EKSİK OLMUYOR

Ancak Putin, Batı ile ilişkilerinde Rusya'nın muazzam nükleer cephaneliğinin önemli bir tehdit unsuru olduğunu düşünüyor. Batılı ülkeleri Ukrayna'ya daha aktif bir şekilde desteklemekten caydırmaya çalışırken, defalarca nükleer saldırı tehditlerinde bulundu. En son olarak, 29 Şubat'taki yıllık konuşmasında NATO ülkelerinden Ukrayna'ya askeri güç gönderilmesini nükleer savaşa neden olabilecek bir adım olarak nitelendirdi.

Çarşamba günü yayınlanan röportajda Putin, Batı üzerindeki baskıyı sürdürürken Rus halkının korkularını gidermeye çalıştı. Başkan Joe Biden'ı doğrudan bir savaştan kaçınmaya çalışan biri olarak tanımladı ve Ukrayna'nın kaderinin Rusya için ABD'den çok daha önemli olduğunu vurguladı.

Putin, "Biden'ın geleneksel siyasi ekolün bir temsilcisi olduğunu söylemiştim. Bizim için bu bir hayatta kalma meselesi iken, onlar için taktiksel pozisyonlarını geliştirme meselesi" şeklinde konuştu.

1699195818.jpg

NÜKLEER SAVAŞA RAMAK KALA

ABD'li yetkililer, Putin'in Ukrayna'da savaş alanında nükleer silah kullanmaya en çok 2022 sonbaharında, Rusya'nın kara kuvvetlerinin geri adım attığı ve ABD istihbaratının Rus ordusunda nükleer cephaneliğe ulaşma konusunda sık sık yapılan konuşmaları dinlediği sırada yaklaştığını belirtiyor.

Çarşamba günü yayınlanan röportajda Putin, "taktik" nükleer silahları kullanmayı düşünüp düşünmediği sorusuna "asla böyle bir ihtiyaç olmadığını" söyledi.

Putin, "Bizim kendi ilkelerimiz var" diyerek Rusya'nın nükleer doktrinine atıfta bulunarak şunları söyledi: "Eğer Rus devletinin varlığından, egemenliğimize ve bağımsızlığımıza zarar vermekten bahsediyorsak, bahsettiğiniz silahlar da dahil olmak üzere her türlü silahı kullanmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz."

1200x675-cmsv2-81365a01-fef0-5169-a1fb-f5a9b95cd43e-8302996.webp

'CİDDİ GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ'

Ukrayna'nın işgali sorulduğunda Putin, Rusya'nın kendi kayıplarını azaltmak için savaş alanındaki ateş gücünü artıracağını ve ilerleyeceğini ifade etti.

Geçen ayki konuşmasında olduğu gibi Putin, Ukrayna'daki nihai hedefini paylaştı. Moskova'ya Doğu Avrupa'da yeni bir etki alanı sağlayacak ve Batı'nın reddettiği "güvenlik garantilerine" benzer bir anlaşmayı ABD ile yapmak istediğini vurguladı. Ayrıca, ordusunun savaş alanındaki ilerlemeleri göz önüne alındığında Rusya'nın müzakere pozisyonunun güçlendiğini belirtti.

Putin, "Yine de ciddi bir görüşmeye hazırız" diyerek devam etti. Ancak bu durumun düşmanın silahlanmasını durdurmak için istediği bir duraklama olmadığını, bunun Rusya Federasyonu için güvenlik garantileri içeren ciddi bir görüşme olduğunu net bir şekilde anlamamız gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar