Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Baybars Ergün

Baybars Ergün

MÜNZEVİ

Aeonyum zerafeti

Aeonyum, oldukça parlak ve mumsu yaprakları olan rozetleriyle dikkat çeken, yaklaşık 35 farklı sukulent bitki türünü içeren bir cinstir. Bu türler arasında, yavaş büyüyen Aeonium tabuliforme (fincan tabağı bitkisi) ve sadece birkaç santimetre büyüyen Aglaia smithee gibi çeşitlerden, Aeonyum arboreum (ağaçsı arboreum/kaynana yumruğu), Aeonyum valverdense ve Aeonium holochrysum gibi boyu birkaç metreye kadar uzanan türler de bulunmaktadır.

Rozetlerin yapraklarındaki yuvarlak yapı öylesine mükemmeldir ki, bu türler bazen yapay bitkilerle karıştırılabilir. Bitkiyi ayırt edici kılan bu rozetler tek renk olabileceği gibi, beyaz, sarı, kırmızı ve yeşilden oluşan rengârenk versiyonları da mevcuttur. Rozetlerin ortasından demet halinde küçük, yıldız biçimli çiçekler büyür. Ancak, bu çiçeklerin özel bir gösterişi yoktur.

Aeonyum, bahçenize istediğiniz zaman ekebileceğiniz bir bitkidir, ancak oldukça yavaş büyür. Bitkinin rozetlerinden küçük çiçek salkımları üretmesi beş yıla kadar sürebilir. Çoğu Aeonyum türü monokarpiktir, yani yalnızca bir kez çiçek açarlar ve sonra ölürler. Ancak filizleri devam eder.

Aeonyumlar, sıcak iklim bölgelerinde toprakta uzun süre yetişebilir. Ancak, soğuk bölgelerde saksı bitkisi olarak yetiştirilmeleri ve donmaktan korunmaları gerekir. Aeonyumlar, bahçede diğer bitkilerle birlikte bakıldığında dikkat gerektirir. Uzun türler çalı gibi görünürken, sapları gereğinden fazla uzarsa budanabilir ve hızla yeni kökler oluşturabilir.

Sukulentler gibi, Aeonyumlar da günün büyük bölümünde güneş gördüğünde güzel büyürler. Ancak kavurucu sıcaklarda ve çöl koşullarında bitkiyi hafifçe gölgede bırakmak gerekebilir. Evde bakıyorsanız, bitkiyi parlak ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayacak şekilde yerleştirebilirsiniz.

Kumlu toprak veya perlit içeren sıradan bir bitki karışımı, sukulentler ve kaktüsler için özel olarak hazırlanmış bir karışımdan daha iyidir. Aeonyumlar biraz nem ister, bu nedenle bitki yoğun topraklı bir tarlada yetiştiriliyorsa, toprağın porozitesini artırmak için turba yosunu eklemek faydalı olabilir.

Kışın toprağın üst kısmı kuru olduğunda bitkiyi sulayın. Parmağınızı toprağa birkaç santimetre batırarak nemini kontrol edebilirsiniz. Parmağınızın ucu kuru olduğunda, bitkiyi sulayabilirsiniz. Aeonyumlar genellikle diğer sukulentlerden daha fazla nem isterler, ancak aşırı sulama veya ıslak toprak kök çürümesine neden olabilir.

Aeonyumlar Akdeniz iklimini tercih eder, yani aşırı sıcak veya soğuk iklimlerden kaçınırlar. Bu bitkilerin en iyi büyüme dönemi kış ile ilkbahar arasındadır. Yazın daha durgun hale gelirler ve aşırı sulamaya ihtiyaç duymazlar.

Bitkiniz büyüme dönemindeyken her ay yarı güçlendirilmiş dengeli bir gübre ile besleyebilirsiniz. Bitki durgunlaştığında beslemeyi kesmelisiniz.

Aeonyumlar birçok çeşide sahiptir. Bunlar arasında Aeonium arboreum (Ağaçsı arboreum/Kaynana yumruğu), Aeonium arboreum “Atropurpureum” (Mor renkli arboreum), Aeonium arboreum “Zwartkop” ya da “Siyah Gül” (Karaağaç Aeonyum), Aeonium “Garnet” (Nar kırmızısı Aeonyum), Aeonium davidbramwellii “Sunburst” (Bakır fırıldak) ve Aeonium haworthii “Tricolor” ya da “Kiwi” (Üç Renkli Aeonyum/ Kivi Aeonyum) bulunmaktadır.

Çoğu sukulent gibi, Aeonyumlar da budandığında kolaylıkla çoğaltılabilir. Bitkiden düşen saplar bile toprakta hızla kök verebilir.

Bitkiyi budamak için keskin ve temiz bir aletle yaprak rozetini taşıyan genç bir sap parçasını kesin. Kesilen kısmı kuru, sıcak ve gölge bir yerde yaklaşık üç gün bekletin. Bu süre zarfında kesilen kısım iyileşecektir. (Yeni budanan bir bitkinin yüzeyinde oluşan yumuşak doku (kallus), ekildiğinde kök oluşumunu sağlar.)

Küçük bir saksının yarısını normal toprak, diğer yarısını ise kaktüs/sukulentler için hazırlanmış bir karışım ile doldurun. Kesilen kısmın koparılmış, sertleşmiş bölümünü toprağa yerleştirin. Bu parçanın dik durmasını sağlamak için yeterince derin gömün. Ardından, dolaylı ışık alan bir yere koyun ve haftada bir kez hafifçe sulayın. Kökler güçlendiğinde, toprağın üst kısmının kurumasını bekleyin. İhtiyaç halinde bitkiyi daha büyük bir saksıya yeniden dikin.

Aeonyumlar saksıda yetiştirilmek için uygundur, çünkü çok az toprağa ihtiyaç duyarlar. Saksılar, bitkinin özelliklerini daha yakından gözlemleme ve büyüme şartlarını daha iyi kontrol etme fırsatı sunar. Ayrıca suyun birikmesini önlemek için drenaj deliklerine sahip saksılar tercih edilmelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları