300 yıllık hazine gemisinin yeri bulundu: Milyarlarca dolarlık enkaz!

300 yıllık hazine gemisinin yeri bulundu: Milyarlarca dolarlık enkaz!
Kolombiya tarafından 300 yıl önce batmış olan ve milyarlarca dolarlık hazine taşıdığına inanılan efsanevi gemi San Jose bulundu.

Kolombiya hükümeti, 1708 yılında batan ve milyarlarca dolarlık hazine taşıdığına inanılan efsanevi San Jose kalyonunu keşfetmek için harekete geçti. 600 metre derinlikte yatan gemi enkazına, bu ilkbaharda robotik ekipmanla donatılmış bir keşif gezisi düzenlenecek.

Kolombiya Arkeoloji ve Tarih Enstitüsü (ICANH) Genel Müdürü Alhena Caicedo Fernandez, Cartagena'da düzenlenen bir sempozyumda keşif gezisi hakkında bilgi verdi. Fernandez, araştırmanın ilk aşamasında özel şirketlerle iş birliği yapmayı düşünmediklerini söyledi.

4.jpg

Keşif gezisi hava koşullarına bağlı olarak ilkbaharda başlayacak. Donanma Tuğamirali ve oşinograf Hermann Leon Rincon, keşif gezisinde robotik ekipmanın bir donanma gemisine bağlı olarak denize indirileceğini açıkladı. Kameralarla donatılmış robot, uydu bağlantısı ile sabit bir yörüngede konumlandırılacak ve enkazın detaylı bir kaydı tutulacak.

AMAÇ GEMİDEKİ YAŞAMI VE KARGOYU İNCELEMEK

2021 yılında Kolombiya tarafından satın alınan robotik sistem, 1.500 metre derinliğe kadar inebiliyor. Arkeolog ve ICANH'ın batık kültür mirası lideri Carlos Reina Martinez, operasyonun amacının battığında gemide bulunan 600 kişi için hayatın nasıl olduğunu keşfetmek ve Amerika'daki sömürge döneminin günlük yaşamını, kargosunu, toplarını ve mallarını incelemek olduğunu söyledi.

3.jpg

HAZİNE DEĞİL MİRAS

Kolombiya Kültür Bakanı Juan David Correa, enkazın değerinin parasal değil patrimonyal olduğunda ısrar etti. "Kalyon kalıntılarına değer verilmesi gereken miras unsurlarına sahip çıkmanın zamanı geldi," diyen Correa, "Hazine tarihtir."

BATIK HAZİNENİN HAK SAHİPLİĞİ TARTIŞMASI

San Jose'nin ekonomik hakları için ABD, Kolombiya ve İspanya arasında yasal bir savaş devam ediyor. Kolombiya hükümeti, Perşembe günü Amerikalı yatırımcı grubu Sea Search Armada ile resmi olarak tahkim davası başlattığını duyurdu. Firma, 1982 yılında keşfettiklerini iddia ettikleri kalyon hazinesinin yüzde 50'sine tekabül ettiğini varsaydıkları 10 milyar dolar talep ediyor.

2.jpg

11 MİLYON ALTIN VE GÜMÜŞ SİKKE

Geminin İspanyol kolonilerinden 11 milyon altın ve gümüş sikke, zümrüt ve diğer değerli kargoları taşıdığına inanılıyor. Bu kargoların geri kazanılması halinde milyarlarca dolar değerinde olabileceği düşünülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar