Zuckerberg'in serveti ‘Meta’ adı nedeniyle eridi!

Zuckerberg'in serveti ‘Meta’ adı nedeniyle eridi!
Meta ismi Mark Zuckerberg'e yaramadı, servetinde büyük ölçüde erimeye yol açtı. Zuckerberg'in serveti Facebook'u Meta olarak yeniden markalaştırmasından bu yana 118 milyar dolardan 96 milyar dolara düştü.

Mark Zuckerberg'in Facebook'un adını Meta olarak değiştirerek şirketinin metaverse olarak adlandırılan alana geçişini yansıtmasının üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Bu noktadan sonra, neredeyse tamamı Meta'daki yüzde 13'lük hissesine bağlı olan serveti, bir süre şirketin hisse senedi fiyatıyla birlikte düştü. Son aylarda ise büyük ölçüde toparlandı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Zuckerberg'in serveti, Meta markasının duyurulduğu 28 Ekim 2021 tarihinde 118 milyar dolar değerindeydi.

Insider'ın Bloomberg endeksine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre Cuma sabahı itibariyle ise Zuckerberg'in net serveti yaklaşık 96,5 milyar dolardı.

Yine de, son kazançlar göz önüne alındığında bile bu, yeniden markanın duyurulmasından bu yana yaklaşık iki yıl içinde yaklaşık 22 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor.

Meta'nın hisseleri geçen yılın sonlarında büyük düşüşler yaşadı. Şirketin beklentileri karşılamayan üçüncü çeyrek kazançlarını açıklamasıyla Facebook tarihindeki ilk kullanıcı düşüşü dikkat çekerken, markanın önemli oranda değer kaybına yol açtı.

APPLE VISION PRO İLE META'YA MEYDAN OKUDU

Şirketin hisseleri bu yılın ilk altı ayında toparlanmış olsa da, teknoloji endüstrisi ve özellikle Meta'daki büyük işten çıkarmalar işlerin yolunda gitmediğini gösterdi. Son olarak Apple'ın Vision Pro isimli teknolojisiyle kısa süre önce Zuckerberg'in ödüllü sanal gerçeklik başlıklarına rakip olduğunu açıklamasıyla artan rekabet de Meta'yı köşeye sıkıştırdı.

Apple yöneticilerinin Vision Pro kulaklıkla ilgili sunumlarının hiçbirinde metaverse kelimesini bir kez bile kullanmaması ve Zuckerberg'in bir zamanlar gelecek olarak gördüğü ancak pek çok tüketicinin ilgisini çekmeyi başaramayan sanal gayrimenkul dünyasından uzak durması dikkat çekti.

The Verge tarafından yayınlanan bir raporda Zuckerberg'in Perşembe günü şirket genelinde yapılan bir toplantıda Apple'ın kulaklığını eleştirdiği ve Vision Pro ile Meta'nın kendi Quest kulaklıkları arasında bir karşıtlık kurduğu, Apple'ın demolarındaki birçok kullanıcının sabit ve tek başına çalıştığı, Zuckerberg'in ise Meta çalışanlarına sanal gerçeklikte birlikte çalışan ve var olan insanları vurgulamak istediğini söylediği belirtiliyor.

META'DAN TWITTER HAMLESİ GELDİ

Meta da bu yıl daha fazla risk almaya hazır görünüyor, zira geçtiğimiz ay çıkan haberlere göre "düşünceleriniz için Instagram" olarak tanımlanan Instagram tabanlı Twitter rakibini test ediyor ve çıkış tarihine yaklaşıyor olabilir.

Bloomberg sıralamasına göre Zuckerberg'in serveti Eylül 2021'de 142 milyar dolara ulaşarak onu dünyanın en zengin insanları arasına sokmuştu. Ancak Meta'nın hisselerindeki büyük düşüşler nedeniyle geçen yılın bir bölümünü ilk 20'nin dışında geçirdi.

Buna karşın kısa süre önce kendisini dünyanın en zengin 10 kişisi arasında yeniden bulan Zuckerberg yine de servetlerini 200 milyar dolara yaklaştıran Elon Musk ve Bernard Arnault'nun oldukça gerisinde kaldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar