Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlıkla kalın

Zeytin ve zeytinyağı iltihabı önleyen fonksiyonel bir gıdadır

Zeytinyağında bulunan üç temel antioksidan madde polifenoller, karotenoidler ve E vitaminidir. Bu bileşikler iltihaplanmayı ve oksidatif stresi önler. Zeytinyağının yanı sıra zeytinin de kalp damar hastalıklarının önlenmesinde olumlu etkisi vardır. Zeytinin kütlesinin %3 kadarı polifenollerden oluşur. Zeytin ve zeytinyağında bulunan diğer antioksidan bileşikler LDL kolesterolü azaltır ve aynı zamanda LDL''nin oksidasyonunu önleyerek iltihaplanmayı engeller. Zeytinyağında bulunan fenolik bileşiklerden oleuropein, hem antimikrobik etki göstererek iltihaplanmayı önler, hem de damar sertliğine ve kansere yol açan enzimlerin yapımını engeller. Natürel sızma zeytinyağı genetik düzeyde muhteşem etkilere sahip bir besindir. Hem DNA dostudur hem de telomerleri korur. Bu nedenle natürel sızma zeytinyağı yaşlanma karşıtı fonksiyonel bir gıda olarak değerlendirilir.

NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI ANTİOKSİDAN DEPOSUDUR

Vücutta çok sayda kimyasal reaksiyon oluşur. Bu reaksiyonların çoğu serbest radikal adı verilen istikrarsız yan ürünlerin ortaya çıkmasına neden olur. Zeytinyağında bulunan antioksidan bileşikler bu serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve aynı zamanda kolesterolün okside olmasını önler. Kolesterolün okside olması kalp damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörüdür. İyi ve kaliteli natürel sızma zeytinyağı özel bir yağdır ve zeytinyağının sağlığa faydalı olmasına yol açan 30 kadar polifenol antioksidan bileşik ve bunların dışında yüzlerce henüz keşfedilmemiş bileşikler barındırmaktadır. Zeytinde tanımlanan 200''den fazla fitobesin vardır.

FDA VE EFSA NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞININ KALP DOSTU OLDUĞUNU ONAYLADI

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA); "Kısıtlı ve kesin olmayan bilimsel kanıtlar, günde 2 yemek kaşığı (23 gr) zeytinyağı tüketiminin, içindeki tekli doymamış yağ asitleri sayesinde koroner kalp hastalığının ortaya çıkmasını önleyebileceğini göstermektedir. Bunun için zeytinyağı benzer miktarlarda doymuş yağın yerine tüketilmeli ve günlük alınan toplam kalori miktarı artmamalıdır" diye açıklama yapmıştır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) (Europan Food Safety Autority)''de 2006 yılında 250 mg/kg''dan fazla polifenol içeren natürel sızma zeytinyağının sağlığa yararlı olduğunu onaylamıştır.

ZEYTİNYAĞ BARSAK DOSTUDUR

Zeytinyağı ve çerezlerde ortak besin unsuru polifenollerdir. Polifenollerden zengin bir diyetin barsak sağlığı için de çok önemli olduğunu anlaşılmıştır. Polifenoller barsaklarda dost laktobasillerin çoğalmasını teşvik ederken; E.coli, H.pylori gibi patojen bakterilerin sayısını azaltmaktadır. Dost bakterilerinin polifenolleri işleyerek oluşturdukları pek çok antioksidan madde ve kısa zincirli yağ asitleri damar sağlığı için, bağışıklık sistemini desteklemek için ve vücuttaki inflamasyonu azaltmada aktif rol oynamaktadır.

ZEYTİNYAĞI KANSER KARŞITIDIR

Zeytinyağı ayrıca kansere yönelik koruma sağlamaktadır. Tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini, fenolik bileşikler, karotenoidler ve skualen antikanserojen etkiye sahiptirler.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları