Zeki Müren kimdir? Zeki Müren neden öldü? Zeki Müren ne zaman öldü? Zeki Müren'in eserleri neler?

Zeki Müren kimdir? Zeki Müren neden öldü? Zeki Müren ne zaman öldü? Zeki Müren'in eserleri neler?
Türk müsikisinin önemli isimlerinden olan Zeki Müren, Bülent Ersoy'un açıklamaları ardından tekrardan gündeme geldi. Peki Zeki Müren kimdir? Zeki Müren neden öldü? Zeki Müren ne zaman öldü? Zeki Müren'in eserleri neler?

Türk müsikisinin büyük ismi Zeki Müren son zamanlarda tekrardan gündeme geldi. Türk müziğinin divası Bülent Ersoy, Zeki Müren'in 'acımasız ve kıskanç' biri olduğunu iddia etti. Olayın ardından insanlar Zeki Müren'in kim olduğunu ve neden öldüğünü araştırmaya başladı. Peki Zeki Müren kimdir? Zeki Müren neden öldü? Zeki Müren ne zaman öldü? Zeki Müren'in eserleri neler?

zeki-muren-ilk.jpg

ZEKİ MÜREN KİMDİR?

1991 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanını kazanan ve Türkiye'de "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan Zeki Müren, müziğin yanı sıra oyunculuk ve desen tasarımı gibi birçok alanda başarı elde etti. Kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının son yıllarını sessiz bir şekilde geçiren Müren, 24 Eylül 1996'da 64 yaşında yaşamını yitirdi.

Zeki Müren, 6 Aralık 1931 tarihinde Bursa'da doğdu. Boğaziçi Lisesi'ni birincilikle tamamladıktan sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne katılarak Yüksek Süsleme Bölümü'nden mezun oldu. Müzik yeteneği genç yaşlarda fark edilen Müren, tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı müzik dersleri ile müzik kariyerine ilk adımlarını attı.

1950 yılında TRT İstanbul Radyosu'nda düzenlenen solist sınavını kazanarak müzik dünyasına giriş yapan Zeki Müren, Türkiye'nin en çok dinlenen sanatçılarından biri haline geldi. Şarkıcı, besteci, söz yazarı ve şair olarak geniş bir repertuvara sahipti. Müren, Altın Plak Ödülü'nün ilk sahibi olarak müziğe damgasını vurdu.

zeki-muren-2.jpg

Aynı zamanda Türk sinemasında da yer alan sanatçı, "Beklenen Şarkı," "Son Beste," "Altın Kafes" gibi filmlerde başrol oynadı. Sahne performansları ve kendine özgü tarzıyla büyük beğeni toplayan Müren, sahne kıyafetlerini ve desen tasarımlarını kendisi planladı. "Müziğin Paşası" olarak anılmaya başlayan sanatçı, Türk sanat müziğine önemli katkılarda bulundu.

Zeki Müren'in ölümünden sonra, Bodrum'daki evi Kültür Bakanlığı tarafından Zeki Müren Sanat Müzesi'ne dönüştürüldü. Sanatçının vasiyeti üzerine mal varlığının tamamı Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı'na bağışlandı.

Zeki Müren, müziğin yanı sıra desen tasarımı, şiir yazımı ve oyunculuk gibi birçok alanda başarılı bir kariyere sahip olmuş, Türk sanat dünyasında unutulmaz bir isim olarak anılmaya devam etmektedir.

ZEKİ MÜREN NEDEN ÖLDÜ?

Ünlü sanatçı Zeki Müren kendisi için TRT İzmir Televizyonu'nda düzenlenen bir program sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar