Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlıkla kalın

Zatürre aşısı

Pnömoni; halk arasında bilinen adıyla ''zatürre'' bakteri ve virüslerle akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir infeksiyon hastalığıdır. Kış aylarında daha çok olmak üzere dünya nüfusunun yüzde 10''unu etkileyerek önemli bir sağlık problemine yol açmaktadır. Binlerce kişinin ölümüne neden olur. Yüzyıl önce ölümlerin ilk sebebi arasında yer alırken antibiyotikler ve aşının bulunmasıyla sıklığı giderek azalmıştır. Zatürre buna rağmen yine öldürücü infeksiyon hastalıkları arasında gösterilmektedir. Aşı son derece koruyucudur. Özellikle risk faktörü olan kişilerde mutlaka aşı yapılması gerekir.

18 yaş ve sonrası bağışıklığı baskılanmış hastalar (kanser, kronik böbrek yetersizliği, nefrotik sendrom, kronik karaciğer hastalığı), kalp hastalığı olan kişiler, dalağı çıkarılanlar, beyin omurilik sıvısı kaçağı olanlar, bilinç kaybı ile seyreden nörolojik hastalığı olanlar, çok sigara içenler, astımı olanlar ve diyabetik hastalarda pnömoni aşısının yapılması özellikle önerilmektedir. Risk faktörü olan kişilerde 18-65 yaşları arasında 1-2 doz, 65 yaş sonrası ise herkese bir kez yapılmalıdır. Aşı yılın herhangi bir döneminde yapılabilir ve en az 5 yıl koruyucudur.

Grip ve zatürre kış aylarının en sık görülen iki hastalığıdır. Grip özellikle yaşlılarda zatürreye yol açabilir. Bazen de grip sonrası ortaya çıkan solunum yollarındaki değişiklik ve bağışıklık sisteminin bozulması sonucu süper infeksiyon denilen bakterilerin tabloya eklenmesiyle hastalık ağırlaşır. Bu açıdan grip aşısı, sık sık el yıkama, hastalıklı kişilerden uzak durma, hasta kişilerin kişisel eşyalarının kullanılmaması önemlidir.

Grip ve zatürre aşısı koronaya karşı korumaz, fakat hastalığın daha hafif seyretmesine neden olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları