Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

ANALİZ

Zamanda Yolculuk -3-

Değerli okuyucularım bilim kurgu yazılarıma devam edemedim. Çünkü gündem Türkiye'de yoğun geçiyor. Şimdi bugünkü yazımda Zamanda Yolculuk yazı dizimin 3.'sünü yazacağım. Zamanda yolculukla kader değişir mi onu yazacağım. Kur'an'dan ayetlerle bu konuyu analiz edeceğim.

Önceki Zamanda Yolculuk yazı dizilerimi okuyan varsa bilirler ki 2.'sinde son satırlarında kaderin değişip değişmeyeceğine kısaca değinmiştim. Şimdi de onun devamını yazacağım.

Öncelikle Kur'an-ı Kerim'den ilgili ayette Hz. Hızır ve Hz. Musa'nın zamanda yolculuk yaptığı o hikâyeyi aktarayım siz okuyucularıma:

Hz. Hızır bindikleri gemiyi delmiştir...

"Böylece ikisi yola koyuldu. Nitekim bir gemiye binince, o bunu (gemiyi) deliverdi. (Musa) Dedi ki: 'İçindekilerini batırmak için mi onu deldin? Andolsun, sen şaşırtıcı bir iş yaptın.'" (Kehf, 18/71)

Hz. Musa Hz. Hızır'dan aldığı eğitimin devam etmesini talep etmiştir...

"Dedi ki: 'Gerçekten benimle birlikte olma sabrını göstermeye kesinlikle güç yetiremeyeceğini ben sana söylemedim mi?' (Musa:) 'Beni, unuttuğumdan dolayı sorgulama ve bu işimden dolayı bana zorluk çıkarma.' dedi." (Kehf, 18/72-73)

Hz. Hızır'ın çocuğu öldürmesine Hz. Musa'nın gösterdiği tepki...

"Böylece ikisi (yine) yola koyuldular. Nitekim bir çocukla karşılaştılar, o hemen tutup onu öldürüverdi. (Musa) Dedi ki: 'Bir cana karşılık olmaksızın, tertemiz bir canı mı öldürdün? Andolsun, sen kötü bir iş yaptın.'" (Kehf, 18/74)

Hz. Hızır'ın gemiyi delmesinin nedenleri...

"Gemi, denizde çalışan yoksullarındı, onu kusurlu yapmak istedim, (çünkü) ilerilerinde, her gemiyi zorbalıkla ele geçiren bir kral vardı." (Kehf, 18/79)

Allah, çocuğun canını almak için Hz. Hızır'ı vesile etmiştir...

"Çocuğa gelince, onun anne ve babası mü'min kimselerdi. Bundan dolayı, onun kendilerine azgınlık ve inkâr zorunu kullanmasından endişe edip-korktuk. Böylece, onlara Rablerinin ondan temiz olmak bakımından daha hayırlısı, merhamet bakımından da daha yakın olanını vermesini diledik." (Kehf, 18/80-81)

Değerli okuyucularım bu ayetler daha çoktu, ilgili kısımları aldım ben. Daha detaylısını ayetleri aldığım, Sorularla İslamiyet isimli internet sitesinden okuyabilirsiniz. Zaten ayetlerin kaynağı kutsal kitabımızdan da okuyabilirsiniz.

Yazdığımda gördük ki Hz. Hızır, Hz. Musa ile çıktıkları zamanda yolculukta kaderin değişeceğini gösterdiler. Ama inancımıza göre Allah'ın izniyle Hz. Hızır kaderi değiştiriyor. Biz insanlar zamanda yolculuk yaparsak kaderi değiştiremeyiz.

Tüm bilim kurgu filmleri de zamanda yolculukla kaderin değişmeyeceğini söylüyorlar. Onlar olaya bilimsel açıdan dede torun paradoksu ile bakıyorlar. Siz zamanda yolculuk yaparsanız dedenizi öldürürseniz siz hiç doğmamış olacağınız için zamanda yolculuk da yapamazsınız doğal olarak dedenizi de öldüremezsiniz. Kader yani olaylar silsilesi buna izin vermez.

Kader, zamanda yolculukla Allah da izin verirse ufak tefek değişlikler yapabiliriz. Ama büyük çaplı değişikliğe bırakın İslam'ın izin verip vermeyeceğini doğa da izin vermez.

Bizim insanımızla bu konunun sohbetini yaptığımızda, 'geleceğe gider tüm şans oyunu sonuçlarını alır zengin oluruz' diyorlar. Olursunuz evet. Ama şans oyunlarından zengin olanların hepsi tekrar fakir oluyorlar. Türkiye'de şans oyunları kazananların yakınları hep bunu diyorlar. Geleceği bilmeye gerek yok olan belli. Bunu da geçtik. Zamanda yolculuk yaptığınızda şans oyunları ile zengin olduğunuzda bunun sonucunu 'Geleceğe Dönüş' filminde görüyoruz. Orada kötü sonuçlar oluyor.

Sonuç: Kaderi değiştirseniz bile o değiştirdiğiniz kader sizi üzeceği için tekrar geçmişe gidip olayları değiştirip eskisine dönersiniz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları