Yozgat'ta hayvancılık devrimi: İneklerin sütünü yaptığı taktikle iki katına çıkarttı

Yozgat'ta hayvancılık devrimi: İneklerin sütünü yaptığı taktikle iki katına çıkarttı
Yozgat'ta hayvancılık ile uğraşan çiftçi ineklere dinlettiği klasik müzik sayesinde sür üretimini iki katına çıkartmayı başardı.

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Abdullah Güngör, süt verimini artırmak amacıyla çiftliğindeki ineklerine klasik müzik dinletiyor. 51 yaşındaki besici Güngör, 2016 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) yüzde 65 hibe desteği ile kurduğu 120 başlık işletmesinde bulunan hayvanlarına 2018 yılından itibaren klasik müzik dinletmeye başladı.

Güngör'ün çiftliğindeki hoparlörler aracılığıyla sabah 07.00’den akşam 18.00’e kadar sürekli olarak klasik müzik çalıyor. Müziğin etkisiyle hayvanların günlük sağımını ikiden üçe çıkaran Güngör, hayvan başına günde 25 litre süt elde etmeye başladı.

20240213aw140777-5.jpg

Çiftlikte görev yapan sağlık teknikeri Yunus Kudret Baş, çiftliğin süt üretim amacıyla kurulduğunu ve faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Baş, 180 dönüm alan üzerine kurulan çiftliğe 90 büyükbaş hayvan ile başladıklarını ve şu anda hayvan sayısının 320'ye ulaştığını ifade etti.

2018 yılından itibaren hayvanlara klasik müzik dinletmeye başladıklarını ve müziğin etkisiyle günlük süt veriminin arttığını dile getiren Baş, hayvanların müzik dinlediği süre boyunca rahatladığını ve bu durumun süt verimini olumlu yönde etkilediğini söyledi. Günlük süt üretiminin 2 bin 200 litre olduğunu belirten Baş, müzik dinletmenin hayvanları rahatlattığını ve süt verimini artırdığını vurguladı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar