Yoğun bakımlar doldu, ameliyatlar erteleniyor

Yoğun bakımlar doldu, ameliyatlar erteleniyor
Türkiye’de soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte viral enfeksiyonlarda büyük artış görüldü. Hastanelere başvurular artarken, yoğun bakımlarda da belirgin bir artış söz konusu.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, bu yılın viral enfeksiyonlar açısından yoğun bakımlarda normalin üzerinde bir artışa işaret etti.

Utku, mevsim normallerine kıyasla, yoğun bakıma yatışlarda belirgin bir yükselme yaşandığını ve doluluk oranlarının olağanın çok üstünde seyrettiğini ifade etti.

"Yoğun bakımlarda kabaca yüzde 65-70 civarında seyreder doluluklar olağan dönemlerde. Şu anda bu oranın yüzde 100'ler civarında olduğunu öngörüyoruz" diyen Utku, durumu ciddiyetle ele aldı.

PANDEMİ SÜRECİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLEDİ

Utku, bu durumun pandemi sürecinin bağışıklık sistemini etkilemesi, maske kullanımının azalması, çok sayıda virüsün dolaşımda olması gibi faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Sağlık altyapısındaki sıkıntılara da vurgu yapan Utku, gerçek yoğun bakım hastaları için yatak bulmada zorluk yaşandığını ve planlı ameliyatların ertelendiğini dile getirdi.

HASTA SAYISINDA ARTIŞ VAR

Özellikle İstanbul'da yoğun bakım yataklarının doluluk oranının çok yüksek olduğunu aktaran Utku, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri'nin bu konuda önlemler aldığını ve durumu yakından takip ettiğini ifade etti. Utku, bu mevsimde yoğun bakım taleplerinin artış gösterdiğini ancak bu yılın özellikle yüksek hasta sayısı açısından olağanüstü olduğunu vurguladı.

Havaların yumuşak seyretmesinin etkisiyle, özellikle zatürre gibi enfeksiyonlarla karşı karşıya kalındığını söyleyen Utku, pandeminin insan bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini ve bazı hasta gruplarının ciddi şekilde etkilendiğini belirtti. Bu durumun özellikle yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastaları etkilediğini dile getiren Utku, yoğun bakımların gerçek hasta ihtiyaçları doğrultusunda verimli bir şekilde kullanılamadığını vurguladı.

Yoğun bakımların gerçek ihtiyaç sahiplerine hızlı ve etkin bir biçimde hizmet vermesi gerektiğini belirten Utku, mevcut durumun bir çözüm bulunmaması durumunda daha fazla yoğunluk yaşanabileceği uyarısında bulundu. Yoğun bakımların kapasite sorunlarının çözüme kavuşturulabilmesi için farklı tedavi merkezleri ve alternatif bakım ünitelerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar