YKS'ye başvurular geçen yıla göre azaldı

YKS'ye başvurular geçen yıla göre azaldı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Bayram Ali Ersoy, 8-9 Haziran'da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğunu açıkladı.

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) rekor düzeyde katılım olduğunu duyurdu.

8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek sınav için 3 milyonu aşkın adayın başvurduğu açıklandı. Bu yıl ilk defa sınava girecek olan 1,4 milyon aday, genel katılımı daha da anlamlı kıldı.

Sınavın ikinci oturumu olan AYT ve üçüncü oturumu YDT'ye katılım oranları ve dillere göre aday dağılımı dikkat çeken detaylar arasında.

Adaylar arasında yaş dağılımı geniş bir spektrumu kapsayor; 15 yaşındaki en genç adaydan 85 yaşındaki en yaşlı adaya kadar farklı yaş gruplarından binlerce kişi YKS'ye hazırlanıyor. Kadın adayların sayısı erkek adayları hafifçe aşarken, özellikle 50 yaş üstü katılımcı sayısının 26 bin 331 olduğu göze çarpıyor.

Öğrenim durumu ve mezun oldukları lise türüne göre adayların dağılımı, Türkiye'nin eğitim çeşitliliğini yansıtıyor. Anadolu liseleri, meslek liseleri ve açık öğretim liseleri başı çekiyor. Lise son sınıf öğrencileri ve mezunların yanı sıra, yükseköğretim programlarına daha önce yerleşmiş ancak çeşitli nedenlerle eğitimlerine devam etmeyen birçok aday da sınav için başvurdu.

ÖSYM, sınav ücretlerinden muaf tutulan şehit ve gazi yakınları ile engelli adaylara özel önem veriyor. Bu kapsamda, sınav ücretinden muaf tutulan 15 bin 821 adayın yanı sıra, engelli adaylara yönelik de çeşitli düzenlemeler yapıldı. Sınavın adil ve eşit koşullarda gerçekleşmesi için gerekli tüm önlemler alınıyor.

Bayram Ali Ersoy, bu yılki sınavın önceki yıllara göre farklı bir katılım gösterdiğini, hem ilk kez sınava girecek aday sayısının yüksekliği hem de farklı yaş ve eğitim gruplarından geniş bir aday kitlesinin sınava ilgi göstermesinin önemine dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar