Yeşil soğan hangi hastalıklara iyi gelir

Yeşil soğan hangi hastalıklara iyi gelir

Yeşil soğan, içerisinde karbonhidrat içerir bu da glisemik indeks için test edilemez bir düzey olarak bilinir. Hiç yağ içermeyen yeşil soğan, tüketildiğinde kan şekerini de yükseltmemektedir. Günlük K vitamini ihtiyacının 2 katını içeren bu besin kanın pıhtılaşmasında da etkilidir. 15 gram yeşil soğanda şu besin değerleri bulunmaktadır.

YEŞİL SOĞAN FAYDALARI NELERDİR?

Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilen yeşil soğanın sağlık açısında birçok faydası bulunur.. Yumuşak bir tada sahip olan yeşil soğan her yemekte yaygın olarak kullanılır. Yeşil soğan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER

Yeşil soğan içerisinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olan flavonoid quercetin barındırır. Aynı zamanda kalp hastalıklarında risk faktörü oluşturan homosistein seviyelerini düşürür. Potasyum içerdiğinden hipertansiyonu da dengelemektedir. Kükürt bileşikleri de kalp hastalıklarını riskini azaltmada etkili olur.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Yeşil soğan, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu şekilde etkileri bulunan C vitamini, potasyum, magnezyum ve demir içerir. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini koruyarak, güçlendirmede etkilidir. Bağışıklık sistemi sadece vücut sağlığı için değil zihin sağlığı için de büyük önem taşır. Bağışıklık sistemi kuvvetli olduğu zaman vücut birçok hastalığa karşı korunmuş olur. C vitamini soğuk algınlığı, grip ve vücutta oluşabilecek iltihaplanmalara karşı etkili bir besindir.

DİYABETE KARŞI ETKİLİDİR

Az miktarda karbonhidrat barındıran yeşil soğan, şeker hastalarında kan seviyelerinin kontrolünü sağlar. Lif açısından zengin olması da bu duruma olumlu katkılarda bulunur. Aynı zamanda tip 1 ve tip 2 şeker hastaları için uygun olan flavonoid bulundurur.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER

Yeşil soğan, içerisindeki lif sayesinde vücutta zehirli olabilecek atıkları ortadan kaldırmada etkili olur. Böylelikle sindirim sistemini düzenini iyileştirir ve mineral emilimini sağlar. Pişmiş yeşil soğan tüketmek, sindirim ve bağırsak hastalıklarını azaltmaya yardımcıdır. Midenin duvarlarını güçlendirerek bağırsakta oluşabilecek sorunları önler.

YEŞİL SOĞANIN ZARARLARI NELERDİR?

Her besinde olduğu gibi yeşil soğanın fazla tüketimi sonucunda vücutta çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Özellikle midesi hassas kişilerde üzerindeki zardan dolayı midede yanma, ağrı gibi sorunlara sebep olabilir. Bunun yanında kronik olarak sindirim sistemi hastalığına sahip olan kişilerde gaz problemlerine sebep olur ya hazımsızlık yaşatır. Alerjen yapıya sahip olanların doktora danışmadan tüketmemesi önerilir.