Yeşil alan arttıkça kalp hastalığı görülme sıklığı düşüyor

Yeşil alan arttıkça kalp hastalığı görülme sıklığı düşüyor
Tunceli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Mustafa Hakan Şahin, "10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası" vesilesiyle kalp sağlığı ve çevresel faktörler arasındaki ilişkiye dair önemli bilgiler verdi.

Şahin, kalp krizi, felç ve birçok kanser türünün ortak sebeplerinin arasında yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, kan şekerinin artışı, sigara dumanı maruziyeti, hareketsizlik, stres, uykusuzluk ve kötü beslenme gibi faktörlerin olduğunu belirtti.

Ayrıca, doğa dışı etmenlerin, özellikle çevre kirliliğinin kalp sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu vurgulayan Şahin, mikroplastiklerin damar tıkanıklığına yol açabileceğini ve çevre kirliliği ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkinin giderek daha fazla önem kazandığını ifade etti. Mart 2024'te yapılan bir araştırmada, yapay zeka kullanılarak sokak görüntülerinden mahallelerdeki yeşil alan miktarının tespit edildiğini ve yeşil alan miktarının artmasıyla kalp hastalığı görülme sıklığının yüzde 60'a kadar azaldığının belirlendiğini açıkladı.

Ayrıca, Şahin, çevresel risk faktörlerinin çeşitlerinden bahsederek, trafik ve havaalanı kaynaklı ses kirliliğinin kalp krizi ve felç riskini artırdığını ve hava kirliliğinin damar tıkanıklığına ve plak oluşumuna neden olduğunu dile getirdi. Özellikle tarım ilaçlarına maruz kalanların kalp damar hastalığı riskinin arttığını belirtti.

Uzm. Dr. Şahin, çevre kirliliğinin kalp sağlığını tehdit eden önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, bu konuda toplumsal bilinci artırmak ve çevre dostu yaşam tarzlarına yönelmek gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar