Tasarımı ve üretimi Türkiye'ye ait!

Tasarımı ve üretimi Türkiye'ye ait!
Türkiye bir ilke imza attı! Tasarım ve üretimi Milli olan ilk ve tek lokomotif motorunu yaptılar.

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ LOKOMOTİF MOTORU!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bundan yaklaşık 6 ay önce yapmış olduğu konuşmada E-5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi projesiyle, elektrikli lokomotif üretiminde dışa bağımlılığa son vereceklerini belirterek, "Eskişehir''de üreteceğimiz milli elektrikli lokomotifimizin gövde tasarım çalışmalarını tamamladık, imalatına da başladık" Demişti.

Bugün ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye''nin raylı sistemlerde ihtiyacını karşılayan ve ihraç eden konumuna geldiğini ifade ederek şunları ekledi: "Bugün tanıtımını yaptığımız Özgün Motor, ülkemizde sıfırdan tasarlanan ve üretilen, aynı zamanda lisans hakları da yüzde 100 ülkemize ait olan ilk ve tek lokomotif motoru özelliğini taşıyor" dedi.

Bakan Varank''ın konuşması şu şekildeydi:

"Özgün Motor ailesinin sadece lokomotiflere değil aynı zamanda jeneratörlere, iş makinelerine, kara ve deniz araçlarına da güç veren ve ülkemizdeki motor sanayisinin gelişiminde mihenk taşı olan Özgün Motor, hem kendi sınıfına hem de TCDD''nin envanterindeki lokomotif motorlarına nazaran daha uygun maliyetli, daha az yakıt tüketen, daha performanslı, daha verimli ve daha çevreci tasarıma sahip."

Bunun gibi onlarca, yüzlerce projeyi sürdürmeye devam ettiklerini ifade eden Varank, vatandaşlarımızın gurur duyacağı işleri herkesin gündemine getirmiş olacağız. Bizim gündemimiz gerçek teknoloji. Zoom bağlantısını teknoloji olarak sunanlara inat, geleceğin teknolojilerine yatırım yapıyoruz. dedi.

HANİ BUNUN NERESİ YERLİ? NERESİ MİLLİ?

"Biliyorsunuz müzmin muhaliflerin çok sıkça kurduğu bir cümle var. Biz platform, ürün geliştirdiğimizde, ''Hani bunun neresi yerli, bunun motoru yerli mi?'' diye soruyorlar. Evet bugün onlara cevap veriyoruz; kendi özgün motorumuzu, raylı sistemlerde kullanılacak özgün motorumuzu geliştirdik. Birazdan çalıştıracağız, bunun da motoru yerli, gururla söyleyebileceğiz. Projede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Adil Bey''e hasseten şükranlarımızı arz ediyorum çünkü Ulaştırma Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı RUTE''de güzel sinerji yakaladı. Projemizi 4 yıllık planlamıştık, 4 yıl içerisinde tamamladık." diyerek konuşmasını sonlandırdı.(AA)

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar