Yeni yılda küresel iflaslar %9 artacak

Yeni yılda küresel iflaslar %9 artacak
Allianz Trade tarafından yayınlanan son Küresel İflas Raporu'na göre, 2023 yılında her dört ülkeden üçünde iflas artışı yaşandı ve iflas vakaları pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktı.

Dünyanın önde gelen alacak sigorta firması Allianz Trade, son Küresel İflas Raporu'nu yayınladı ve buna göre, 2022'de yüzde 1 ve 2023'te yüzde 7 artan küresel iflaslar, 2024'te tekrar hızlanarak yüzde 9'a çıkacak. Türkiye'de ise 2024'te iflasların yüzde 20 artması beklenirken, 2025'te yüzde 6 azalması öngörülüyor.

Rapora göre, 2023 yılında her dört ülkeden üçünde ticari iflas sayıları arttı ve çoğu ülkede çift haneli artışlar kaydedildi. ABD'de yüzde 40 ve Euro Bölgesi'nde yüzde 14 oranında keskin artışlar yaşanırken, Hollanda, Fransa ve Almanya gibi ülkeler yüzde 20'nin üzerinde artışlarla ön plana çıktı. Ayrıca, büyük işletmelerin iflaslarının endişe verici olduğu belirtilerek, raporda yıl boyunca her gün bir büyük işletmenin iflasının gerçekleştiği vurgulandı.

Allianz Trade Genel Müdürü Ahmet Ali Bugay, 2024'ün zorlu bir yıl olacağını ve küresel ekonomide iflasların artacağını belirtti. Ayrıca, 2024'te birçok ülkede gerçekleşecek seçimlerin ve siyasi gündemin ekonomik dengeler üzerinde belirleyici faktörler olacağını söyledi.

Bugay, "2024 yılı global çerçevede hem hane halkı hem de şirketler açısından bekle-gör yaklaşımının benimseneceği, büyük alımlardan stratejik yatırımlara kadar önemli ekonomik kararların erteleneceği ve ülkelerde gerçekleşecek başkanlık ve parlamento seçimleri ile siyasi ajandanın yoğun olduğu bir yıl olacak. Diğer yandan 2024 yılında iflaslarda geniş tabanlı ve hızlanan bir artış bekliyoruz" dedi.

Rapora göre, düşük büyüme, ticari aksamalar ve jeopolitik belirsizlik, 2024 yılında küresel ticari iflaslarda yeni bir hızlanmaya zemin hazırlıyor. Allianz Trade, beş ülkeden dördünde devam eden artışın etkisiyle bu yıl küresel iflaslarda üst üste üçüncü kez ve yüzde 9'luk artış bekliyor. En büyük iflas artışları yüzde 28 ile ABD, yüzde 28 ile İspanya ve yüzde 31 ile Hollanda'da bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar