Yeni emeklilik şartları açıklandı: Artık bu üç şart aranacak

Yeni emeklilik şartları açıklandı: Artık bu üç şart aranacak
Milyonlarca vatandaşın maaş almak için beklediği EYT yasası mera edilirken, SGK'dan yeni emeklilik şartlarına ilişkin uyarı geldi.

Depremden önce Meclis''e getirilen EYT yasası kapsamı nedeniyle tartışmaların nedeni olurken, m-emeklilik için aranan 3 şart yeniden açıklandı.

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete''de yayımlanması için 1 haftadan kısa bir süre kaldı. EYT kanun teklifi Salı Günü Meclis Genel Kurulu''nda oylanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın onayına sunulmuş olacak. SGK EYT''lilerin emekli maaşı için hazırlıklarını ise tamamlamış durumda. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte 1 Mart itibarıyla emekli olan EYT''lilerin maaşları hesaplarına aktarılacak.

BAŞVURULAR İÇİN BU TARİHE DİKKAT

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda kabul edilen EYT düzenlemesinin 7 Şubat Salı günü Meclis Genel Kurulu''na gelmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalar yapan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu; EYT yasası teklifinin Salı günü TBMM Genel Kuruluna getirmeyi ve aynı gün yasalaştırmayı öngördüklerini söyledi. Akbaşoğlu ayrıca; düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başvuruların başlayacağını da dile getirdi. Bu açıklama ile birlikte EYT başvuruları içinde heyecanlı bekleyiş başlamış oldu.

EYT 5 ADIMDA YASALAŞIYOR

1-) Kanun teklifi metinleri yazıldı
2-) Meclis Plan Bütçe Komisyonu''nda görüşülüyor
3-) Salı günü TBMM Genel Kurulu''nda oylanacak
4-) Başkan Erdoğan''ın onayına sunulacak
5-) Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe girecek

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU''NDAN DA GEÇTİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

EYT''de kademeli prim sistemi getirildiği iddialarına, AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu cevap verdi. Akbaşoğlu EYT ile ilgili yeni bir şart olmadığı ifade ederek; "Kanun teklifiyle kademeli prim sistemi getirildiği şeklindeki söylem yalan, iftira." açıklamasını yaptı.

ŞUBAT''TA BAŞVURAN MART''TA MAAŞLARINI ALMAYA BAŞLAYACAK

Sabah''ta yer alan habere göre, EYT''liler, hangi ay başvuru yaparlarsa takip eden ay başından itibaren emeklilik maaşını almaya hak kazanacaklar. Akbaşoğlu, "EYT''liler 1 Mart''tan itibaren emeklilik maaşını almaya hak kazanabilecekler" açıklamasını yapmıştı.

BU 3 ŞART EMEKLİLİK İÇİN YETERLİ OLUYOR

5 milyona yakın EYT''ye tabi vatandaş şartları tamam olduğu anda emeklilik imkanı yakalamış olacak. Aşağıdaki şartları tamam olup sadece yasa bekleyen EYT''li sayısı ise 2,25 milyonu geçmiş durumda.

1-) 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması
2-) Prim gününün tamamlanmış olması
3-) Sigortalılık süresinin dolmuş olması

NOT: 8 Eylül 1999 öncesi 18 yaş altı emeklilik sigortası girişi olan vatandaşlar da EYT yasasına tabi tutulacak. Burada sadece kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl olan sigortalılık süresi 18 yaşından itibaren hesaplanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar