Yaz depresyonuna karşı nasıl önlem alınmalı?

Yaz depresyonuna karşı nasıl önlem alınmalı?
Yaz depresyonu çileden çıkartıyor. Peki nasıl önlem almalıyız? İşte yanıtları...

Kış depresyonu olarak tanımlanan mevsimsel duygulanım bozukluğu, yaz depresyonu olarak da görülebiliyor. Yaz depresyonu, ender görülen ve farklı belirtilerle ortaya çıkan bir duygulanım bozukluğudur. Yaz depresyonunun da kış depresyonu gibi 24 saatlik günlük siklusun değişimi, genetik faktörler, stresle bağlantılı faktörler ya da bütün bunların kombinasyonu etken olabiliyor.

20 yaş altındaki kişilerde mevsimsel duygulanım bozuklukları görülebiliyor. Kadınlarda erkeklere oranla mevsimsel duygulanım bozuklukları 4 kat daha fazla görülüyor.

YAZ DEPRESYONU BELİRTİLERİ

İntihara yönelik duygu ve düşünceler
Anksiyete (endişe, kaygı)
Uykusuzluk
Aşırı hassasiyetÜmitsizlik hali
İlgi ve istek kaybı
İştah kaybı
Seksüel dürtülerde azalma
çabuk kızmak
sinirlilik
Heyecan
huzursuzluk

YAZ DEPRESYONUNDAN KORUNMANIN YOLLARI

Uyanık kalınan sürenin uzaması, biyolojik saatin bozulması gibi nedenler depresif duygulara neden olabilirler. Bu nedenle kaliteli ve düzenli uyumaya özen gösterilmelidir. Uyku, ruh sağlığımız üzerinde etki sahibi olan melatonin hormonunun salgılanması için de son derece gerekli ve önemlidir.Sağlıklı yaşam alışkanlıkları başta yaz depresyonu olmak üzere bizi diğer zihinsel problemlere karşı da koruyabilir.

Yaz depresyonu, yukarıda da açıkladığımız gibi belirli kriterleri olan bir problemdir ve yaz sıcaklarında görülen bunalma hissi ile karıştırılmamalıdır. Her insan aşırı sıcaklar sebebiyle halsizlik, isteksizlik, yorgunluk gibi belirtiler yaşayabilir. Bu nedenle bu belirtileri yaşayan herkes, yaz depresyonu yaşadığını düşünmemelidir.

şte fiziksel ve zihinsel sağlığınızı geliştirerek sizi depresyondan koruyabilecek bazı öneriler:

Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz yapmak mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini arttırır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Soğuk duş alın. Yaz aylarında sıcak ve nem sebebiyle kendinizi kötü hissediyorsanız soğuk duş almak, havuza girmek veya klimayı yükseltmek kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Bol su tüketin. Yaz aylarında su tüketimi daha fazla önem kazanır. Vücudun susuz kalması başta fiziksel sağlık olmak üzere zihinsel sağlığı da olumsuz yönde etkileyebilir.

Soğuk yerlere seyahat edin. Sıcak havanın olumsuz etkileri, bu türden yerlerde unutulacak ve kendinizi daha iyi hissetmenize, rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı ve dengeli beslenin. Fiziksel sağlık, beraberinde zihinsel sağlığı da getirmektedir. Bu nedenle vitamin ve mineraller bakımından zengin sağlıklı sebze ve meyvelerle beslenilmelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar