Yayla domatesi üreticileri kan ağlıyor

Yayla domatesi üreticileri kan ağlıyor
Burdur Çavdır Söğüt Beldesi'nde yayla seracılığı yapan çiftçiler batma noktasına geldi.

VOLKAN KARAGÖZ-GÜNBOYU

BURDUR-Ürettiği kaliteli domateslerin, maliyet fiyatının altına satılmasıyla üreticiler zor günler yaşıyor. Bir kg domatesin üretim maliyetinin 5 ₺ olduğu halde Söğütlü domates üreticileri aroması, raf ömrü ve lezzeti olan birinci kalite domateslerini 3₺ gibi bir rakama satmakta zorlanıyorlar. Domates alıcıları ihracatın kapalı olduğunu bu yüzden de iç piyasanın çekmediğini ve bu yüzden de domatesin bu fiyatlara satıldığını söylüyor. Üretici ise geçen seneden bu yana katlanarak artan girdi maliyetlerinin altında ezilmeye mahkûm bırakılıyor. Söğütlü üreticiler ihracatın açılması, domates pazarının oluşturulması, tarım kredi kooperatifleri ve ziraat bankası borçlarının ertelenmesi, acilen girdi maliyetlerinin hızlı bir şekilde düşürülmesini talep ediyor.

Bu bağlamda dün akşam geç saatlerde tüm programlarını iptal ederek Söğütte domates üreticilerini ziyaret eden ve onlarla bir araya gelip dertlerini dinleyen İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur bir dokundu bin ah işitti. Önce toptancı halini ziyaret eden Cesur’a, Burdur İl Başkanı Faruk Erkan, İlçe Başkanı Müzeyyen Yılmaz, Belde Başkanı Mehmet Özcan, Belde Gençlik Kolları Başkanı Volkan Karagöz ve Çavdır İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Tüzün eşlik etti.

Cesur sonrasında üreticilerle bir araya geldi. Üreticiler domatesin üretim maliyetinin çok çok altında satıldığını, bir çözüm bulunamazsa üreticilerin bu sene tarım kredi kooperatiflerine ve ziraat bankasına olan borçlarını ödeyemeyeceklerini, ihracatın kapalı kalması ve pazarın oluşturulmaması sonucunda üreticiliği bırakacaklarını beyan ettiler. Aylin Cesur ise bu konuyu meclise ve hükümet yetkililerine aktaracağını, araştırma önergesi vereceğini ve bu konuyu basın yolu ile duyuracağını beyan etti. Üreticilerle bir süre daha bilgi alışverişinde bulunan Cesur, gecenin ilerleyen saatlerinde Söğütten ayrıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar