Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Yaşam tarzımız değişti

Sevgili okuyucularım, 2020 yılını geride bıraktık ve 2021 yılına eriştik. 2020 yılı tüm Dünyada olduğu ülkemizde de sıkıntılı ve stresli geçti. Geçtiğimiz bu yılda Covid-19 salgını ile tanışarak insanlık büyük bir imtihandan geçmiş oldu. Bu salgın döneminde bir ülkenin sosyal güvenlik sisteminin ne kadar sağlam ve gelişmiş olması gerektiğini çok iyi anladık. Salgın döneminde şüphesiz ki ilk önce sağlığımızı akabinde ise ekonomik ve sosyal etkilerini tartıştık. Yine bu dönemde aslında iş ve sosyal güvenlik sisteminde var olan ancak etkin kullanma ihtiyacı pek görmediğimiz kısa çalışma ödeneği ile yakından tanışmış olduk. Artık her birimiz kısa çalışma ödeneğinin ne olduğu az çok bilir hale geldik. Nakit ücret desteği uygulaması ile yine bu zor dönemde ilk kez tanışmış olduk. Günlük 39,24 TL ile insanlar yaklaşık 8 aydır geçinmeye mahkûm bırakıldılar. Aklımızın idrak bile edemediği hususlarla yaşam mücadelesi verdik. Görünen o ki vermeye de devam edeceğiz. Bireysel temel ihtiyaç kredisi ile bu dönemde tanıştık. Hâlâ başvurusu değerlendirme aşamasında olan binlerce vatandaşımızın olduğunu biliyor. Bu nasıl bir değerlendirme sürecidir ki bitmek bilmemiştir. İşte diyorum ya anlayamıyoruz, kendimizi anlatamıyoruz. Bize bu durumu da henüz anlatabilen de çıkmış değildir.

KAFALARIMIZ KARIŞTI

 Evet, 2020 yılı salgınla ve salgının sağlık, ekonomik ve sosyal etkileri ile geride kaldı. Yaşam tarzımız elbette değişti. Değişmek de zorunda. Toplumda Koronavirüs tedbirlerine ne kadar uyuyoruz ne kadar bilinçlendik ne kadar bilinçlendirdik elbette tartışılır. Güven duygularımız zedelendi. Hasta sayısıydı, vaka sayısıydı, ağır hasta sayısıydı, entübe hasta sayısıydı kafalarımız karışa durdu.

Her sene Aralık ayında olduğu gibi bu sene de Asgari Ücret zammı tartışmaları da gündemimizde sıcaklığını korudu. Yoksulluk sınırı, açlık sınırı derken Asgari Ücret de belli oldu. 2021 yılı için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Bunun neti ise 2 bin 825 lira 90 kuruş. Tabii ki bu rakam bekâr için geçerli ücret.

Asgari geçim indirimi tutarları da belli oldu.

Bekâr çocuksuz için; 268,31 TL,

Evli, eşi çalışmayan için; 321,98 TL,

Evli, eşi çalışmayan 1 çocuklu için; 362,22 TL,

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu için; 402,42 TL,

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu için; 456,13 TL,

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu için; 456,13 TL,

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu için; 456,13 TL,

Evli, eşi çalışan; 268,31 TL,

Evli, eşi çalışan 1 çocuklu; 308, 56 TL,

Evli, eşi çalışan 2 çocuklu; 348, 81 TL,

Evli, eşi çalışan 3 çocuklu; 402,47 TL,

Evli, eşi çalışan 4 çocuklu; 429, 30 TL,

Evli, eşi çalışan 5 çocuklu; 456, 13 TL’dir.

BORÇLANMA DA ZAMLANDI

2021 yılında Asgari Ücretin zamlanmasıyla birlikte SGK günlük borçlanma tutarları da zamlanmıştır. Bu kapsamda; doğum, askerlik gibi SGK borçlanma tutarları 38,16 TL’ye yükselmiştir.

7256 sayılı yasa kapsamında 31 Aralık 2020’de sonlanması gereken borç yapılandırma başvuruları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 1 ay daha uzatılmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumuna da olan borçlar 18 aya varan taksitlerle ödenebilmektedir. Borcu olan sigortalıların ve işverenlerin bu yapılandırma fırsatını kaçırmamalarını önemle tavsiye ederim.

Evet, kıymetli okuyucularım, 2020 yılını pekiyi geçirmediğimiz aşikâr ortadadır. Umarım tez zamanda salgından dünya ile birlikte ülkemiz de kurtulur.

Yeni yılınızı kutlar; sağlıklı ve sosyal güvenceli yeni bir yıl geçirmenizi temenni ederim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları