Yarın resmen başlayacak, dolar sahiplerinin yüreği hop edecek: Dolar kurunda 5 yıl sonra bir ilk!

Yarın resmen başlayacak, dolar sahiplerinin yüreği hop edecek: Dolar kurunda 5 yıl sonra bir ilk!
ABD'de 1 Ekim'de başlayacak yeni mali yıl bütçesi üzerinde Kongre'de uzlaşma sağlanamaması üzerine ABD hükümeti, yarından itibaren kapanmaya girecek. 2 milyona yakın çalışanı ve milyar dolarlık sektörleri etkileyecek kapanmanın, dünya genelinde dolar kurunda da büyük bir dalgalanma yaratması bekleniyor.

Dolar endeksinin 106 seviyesine ulaşarak altın fiyatlarını dibe çekmesi sonrası ABD piyasalarında korkutan bir gelişmenin yaşanması an meselesi.

Demokratların tüm tekliflerine karşın Cumhuriyetçi parti, bütçe tasarılarını onaylamamaya devam ediyor. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin, yeni bütçe önerilerini desteklememesi üzerine birkaç saat içerisinde bir uzlaşıya varılmaması halinde ABD hükümetinin yarın kapanacağı bildirilirken, bu kapanma sonucunda Hükümet çalışanlarının büyük kısmına maaşları ödenmeyecek.

Dünyanın en saygın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Moody's, yaptığı uyarıda olası kapanmanın ABD ekonomisi üzerinde olumsuz etkilerinin olacağını belirtirken, son haftalarda yabancı para birimleri karşısında rekor yükselişe imza atan dolarda dikkate değer bir geri çekilme yaşanacağı tahmin edilmekte.

"HEM ABD HEM DE ULUSLARARASI PİYASALAR İÇİN YIKICI OLACAK"

Moody's tarafından yapılan açıklamada, kapanmanın ekonomik etkisinin muhtemelen kısa ömürlü olacağı ABD ekonomisinin geneli ve gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi üzerinde sınırlı sonuçlar doğuracağı aktarıldı.

Tüketimdeki darbenin çoğunun geçici olacağına ve hükümet yeniden açıldığında tersine döneceğine işaret edilen açıklamada, ancak kapanmanın uzun sürmesi durumunda ekonominin geneli üzerindeki etkilerin de olumsuz olacağı kaydedildi.

Açıklamada, uzun süreli bir kapanmanın muhtemelen hem ABD ekonomisi hem de finansal piyasalar için “yıkıcı” olacağı vurgulandı.

5 YIL SONRA BİR İLK YAŞANACAK

ABD'de son olarak Aralık 2018'de başlayarak Ocak 2019'da biten 35 günlük kapanma, ABD tarihinin en uzun süreli kapanması olmuştu. Uzmanlar, benzer bir uzun kapamanın küresel finans sistemine önemli hasar verebileceğine dikkat çekerken, artık kaçınılmaz gözüken bu kapanma ABD'de yaklaşık 5 yıl sonra bir ilkin yaşanmasına neden olacak.

Ülke genelindeki federal hizmetlerde yaklaşık 2 milyondan fazla kişinin doğrudan etkileneceği kapanma ile devlet çalışanlarının büyük bir bölümü, kapanma süresince maaş alamayacak.

2018 yılında, Trump'ın Meksika duvarı için finansman içermeyen geçici bütçe tasarısını imzalamayacağı restiyle ortaya çıkan bütçe krizi, Demokratların geri adım atmaması sonrasında federal hükümetin kısmen kapanmasıyla sonuçlanmıştı.

TÜRKİYE'DE DOLAR KURUNA ETKİSİ NE OLACAK?

Dolar endeksinin gerilemesi, gelişmekte olan para birimlerinin değer kazanması ile ilişkilendirilmekte. Buna karşın Türk lirası, ülkede bulunan yüksek enflasyon nedeniyle standart değerlendirmelerin dışında tutuluyor.

Bir başka deyişle uzmanlar, dolar endeksinde bir gerileme yaşansa da dolar/TL paritesindeki yükselişin devam edeceği noktasında hemfikir. Goldman Sachs, bu duruma dikkat çekerek yatırımcılara "TL oyuna geri döndü" ifadelerini kullanırken, gelecek aylarda dolar kurunda yükselişler görülecek olsa da, faiz imkanları nedeniyle Türk lirasında kalmanın cazip olabileceğini belirtti.

YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Öne Çıkanlar