Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Yangınların siyasi sonuçları

Soru 1- Yangınların siyasi faturası kime kesilir?

Yanıt 1- Orman yangınlarının korkunç boyutlara ulaşıp ağır kayıplara yol açmasında dünyadaki iklim değişikliğine bağlı olarak hava sıcaklıklarının rekor düzeylere çıkmasının elbette büyük rolü var.

Ama yangınlara henüz başlangıç aşamasında etkili biçimde müdahale edilememesinin tek sorumlusu siyasi iktidardır.

Elimizde yeteri kadar yangın söndürme uçağı ve helikopteri olsaydı yangınlar yine çıkacaktı ama yaşanan kayıplar herhalde bu düzeyde olmayacaktı.

Dolayısıyla yangınların siyasi faturasının kesileceği tek adres siyasi iktidardır.

Yıllardır AK Parti'yi samimiyetle destekleyen bazı dostlarımın bu yangınları, "Ortada affedilmez bir öngörü eksikliği var. Felaket göz göre göre gelmiş" diye yorumladığına bizzat tanığım.

*

Soru 2- Yangınlar, seçimin Haziran 2023'ten önce yapılmasını gündeme getirir mi?

Yanıt 2- Bana kalırsa getirmez.

Tam aksine AK Parti yangınlardan önce baskın bir erken seçim niyetinde bile olsa geldiğimiz noktada herhalde bundan vazgeçecek, seçim tarihine kadar toparlanmaya çalışacaktır.

*

Soru 3: Suriyeli ve Afganlı göçü... Frenlenemeyen enflasyon... Artan işsizlik... Korona salgını sürecinde yapılan yanlışlar... Lüks ve saltanat görüntüleri... Ve son olarak da yaşanan büyük yangınlar... Tüm bunlar parti içinde bir liderlik tartışması başlatır mı?

Yanıt 3- Hayır başlatmaz.

Çünkü AK Parti'de Erdoğan'a rakip olabilecek, onun yerini alabilecek güçlü bir isim yok şu anda.

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığından sonra yeniden aktif şekilde partiye dönseydi ya da dışarıda kalsa bile başka arayışlara girişmeseydi, Bülent Arınç küstürülüp köşesine çekilmek zorunda bırakılmasaydı farklı bir tablo oluşabilirdi. Öyle anlaşılıyor ki, AK Parti kadroları yola sonuna kadar Erdoğan'la devam edecekler.

*

Soru 4- AK Parti iktidarının ardı ardına yaptığı yanlışlarla çok yıprandığını gören MHP, ittifaktan ayrılmak, kendi başına hareket etmek gibi bir yola yönelir mi?

Yanıt 4- Sanmıyorum.

Son yıllarda Ak Parti'nin yanı sıra onu kayıtsız şartsız destekleyen MHP de seçmeninin gözünde önemli ölçüde puan kaybetti.

Bu parti, 2023 seçimine kadar ittifaktan kopmayı kendi çıkarına uygun bulmayacaktır.

*

Soru 5: Yangınlar "dış itibarımızı" nasıl etkileyecektir?

Yanıt 5: İktidar üyeleri, dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olduğumuzu söylüyorlardı. Bu iddia ne yazık ki orman yangınlarının külleri arasında kayboldu.

Yani, Ortadoğu'da olduğu gibi, ağabeyleri olmaya heveslendiğimiz yoksul Müslüman ülkelerin gözünde de yangınlar öncesine göre daha zayıfız artık.

*

Soru 6: Muhalefet partilerinin yangınlarla ilgili tavrı doğru mu?

Yanıt 6: Muhalefet liderleri ve sözcülerinin, iktidarın yaptığı yanlışları eleştirmekle yetinmemeleri, çözüm önerilerini derli toplu biçimde seçmenin önüne koymaları gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları