Yabancı uyruklularla ilgili ehliyet iddiasına resmi açıklama

Yabancı uyruklularla ilgili ehliyet iddiasına resmi açıklama
Türk vatandaşı olmadan Arapça e-sınav sistemiyle ehliyet alınabildiği iddiası sosyal medyada gündem oldu. Mersin Valiliği, paylaşımların ve yorumların artması sonrasında yazılı bir açıklama yapma ihtiyacı hissetti ve uygulamanın eski tarihli olduğunu ve yıllardır da işletildiğini söyledi.

YABANCI UYRUKLULARLA İLGİLİ EHLİYET İDDİASINA RESMİ AÇIKLAMA

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, sosyal medyada, motorlu taşıt sürücülerine yönelik e-sınav uygulamalarıyla ilgili konunun esasını yansıtmayan, yanlış algılamalara yol açabilecek paylaşımlarda bulunulduğu belirtildi.

ADAY TERCİH ETTİĞİ DİLLE SINAVA KATILIYOR

Mersin''de, motorlu taşıt sürücülerine yönelik sınavlara ilişkin bütün iş ve işlemlerin mevzuat hükümleri doğrultusunda yapıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, Merkezi Sistem Sınavları Yönergesi ve Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) e-sınav uygulama kılavuzu hükümleri doğrultusunda hazırlanan e-sınav uygulama otomasyon sisteminde, yabancı uyruklu adaylar için Arapça, Çince, İngilizce, Almanca, Fransızca, Farsça ve Rusça olmak üzere adayın tercih edeceği dille sınava katılma imkanı sunulmuştur. Dil seçimi adayın kayıtlı olduğu MTSK yetkilileri tarafından adayın talebi doğrultusunda sınav randevusu aşamasında yapılmaktadır. Bu uygulama, 2018 yılından bu yana devam etmektedir."

YALNIZCA TÜRKİYE''YE ÖZGÜ BİR UYGULAMA DEĞİL!

Arapça teori sınavını ve direksiyon eğitimini tamamlayan kişi ehliyetini alabilirken bu durum yalnızca Türkiye’ye özgü değil. Avrupa Birliği''ne üye 28 ülkede Türkiye''de geçerli sürücü ehliyeti ve turist vizesi olması halinde ehliyet ortalama üç ay süreyle kullanılabiliyor. Örneğin İsveç, Hollanda gibi ülkelerde Türkçe teori sınavları uygulanıyor. 2019 yılında ise Avusturya Türkçe ehliyet sınavını kaldırmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar