Yabancı kurumlardan para politikası beklentisi artıyor!

Yabancı kurumlardan para politikası beklentisi artıyor!
Ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından yabancı kurumlardan para politikasında yeni döneme ilişkin beklentiler de artıyor. Kurumlar üst üste yayımladıkları raporlarda Türkiye’de Merkez Bankası’nın 22 Haziran’daki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artışı öngörülerini ortaya koyarken yüzde 8,5 olan politika faizi tahminleri yüzde 40’a kadar çıkıyor.

Deutsche Bank’ın raporunda yeni kabine ve kritik kurumlardaki atamalar sonrası daha ılımlı ve ortodoks para politikası karışımına dönülebileceği yer alırken TL'deki hızlı değer kaybının, ilk anda büyük bir faiz artırımını gerektirdiği kaydedildi. Hem Mehmet Şimşek’in bakan, hem de Gaye Erkan’ın Merkez Bankası başkanı olmasının bu beklentiyi arttırdığı ifade edilen raporda enflasyonun ise yılsonunda yüzde 50’ye yakınsayacağı öngörüldü.

Merkez Bankası’nın 22 Haziran’daki toplantısında agresif ancak aşırı olmayacağı dile getirilerek faiz artışı için de şu noktalara dikkat çekildi: “Tam bir değerlendirme yapmak zor ancak TL'deki hızlı değer kaybı, ilk anda büyük bir faiz artırımını gerektiriyor. Diğer yandan hükümetin kredi büyümesinde çöküşe neden olmamak için bir denge sağlaması gerekiyor.

Politika faizi ilk seferde yüzde 25'e yükseltilebilir veya haziran ve temmuz aylarında üst üste faiz artırımı olabilir. İkinci senaryoda faiz önce yüzde 18-20 civarına, temmuzda da yüzde 25 seviyesine yükselebilir. Bu artışın son olup olmayacağı soru işareti ve TL'nin hareketi ile portföy akışlarına bağlı olacak. Faizin yüzde 30'un üzerine çıkması ihtimalini de dışlamıyoruz."

SERT BİR FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Goldman Sachs'da yayımladığı raporda, son atamalar sonrası tamamen ortodoks olarak tanımladığı karar vericilerin politika faizini yüzde 40’a çıkarabileceği tahminini paylaştı. Goldman Sachs da raporunda Şimşek ve Erkan’a işaret ederek bu atamaların para ve maliye politikasında değişikliğin sinyali olduğunu vurguladı.

Goldman Sachs ekonomiye yönelik tahminleri de raporunda güncelledi ve döviz kurunda ayarlama yapılması gerektiğine işaret etti. Kurum, Dolar/TL ve enflasyon beklentileri istikrara kavuştuğunda faizlerin hızla düşürülebileceğini, muhtemelen yılsonuna kadar yüzde 25'e indirilebileceğini tahmin etti. Goldman Sachs ayrıca Türkiye'nin 2023 büyüme tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 2,3'e düşürdü. Geçen hafta yayımladıkları notlarla JPMorgan, politika faizinin yüzde 25'e, Societe Generale de yüzde 15'e yükseltileceğini öngörmüştü.

Yerli analistler de faiz artışı bekliyor. Henüz kurumların politika faizine yönelik anketleri yayımlanmadı. Ancak yabancıların aksine yerli analistler biraz daha temkinli davranıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar