Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Vicdanını kaybeden kıta

Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında bir balıkçı teknesi battı, içindeki gençlerden yüzlercesi boğularak yaşamını yitirdi.

Gençler yeni bir hayat kurma umuduyla Libya’dan İtalya’ya gitmekte olan düzensiz göçmenlerdi.

Faciadan kurtulanların anlattıklarına göre teknenin batmasında Yunan sahil güvenlik ekibinin büyük rolü vardı. Tekneyi geri dönmeye zorlarken su alıp batmasına neden olmuştu.

Peki, bu insanlık suçu karşısında Avrupa ülkeleri ne yapıyor?

Bir avuç insanın iyi niyetli protesto yürüyüşleri ve sorumlu makamdaki kişilerin cılız tepki açıklamaları ve bazı komisyonların toplantıya çağrılması dışında hiçbir şey.

Yani işi zamana yayıp unutturma politikası.

Bir kıtasal vicdan kaybı hâli.

Dünyadaki hemen her olaya müdahil olan ABD de facia sanki Mars’ta yaşanmış gibi duyarsız davranıyor.

...

AB ülkeleri de ABD de şunu anlamıyor:

İnsanlar bulundukları ülkelerde mutlu değillerse, yarı aç yarı tok yaşıyorlarsa bundan kurtulmak, gelişmiş bir ülkeye giderek yeni hayatlar kurmak isteyebilir. Bu doğal bir haktır.

Gelişmiş ülkeler, sahil güvenlik ekipleri kurarak, sınırlarına dikenli teller çekerek, tanklar-mayınlar yerleştirerek, nöbetçiler koyarak, yakaladıkları düzensiz göçmenleri dövüp geri göndererek sonuç alamazlar.

Gerçek çözüm, göç veren ülkelerin ekonomik gelişmelerini sağlamaktan geçiyor.

Bangladeşli genç Bangladeş'te, Afganistanlı genç Afganistan'da, Pakistanlı genç Pakistan'da, Somalili genç Somali'de, Suriyeli genç Suriye'de mutlu olsa neden sonu bazen ölümle biten tehlikeli maceralara girişsinler ki...

Gelişmiş ülkeler, fazla değil sadece bir yılda silahlanma için harcadıkları parayı geri kalmış ülkelerin kalkınmaları için harcasalar eminim ki göçmen sorunu kökünden çözülür.

***

NARKOZLA UYUTULAN KURBANLAR

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bir vatandaşın sorusuna verdiği yanıtta, kurbanlık hayvanların eziyet çekmemeleri için kesilmeden önce narkozla ya da elektrik şokuyla uyutulmalarının dinen sakıncası olmadığını belirtti.

Kurbanlık hayvanların yaşamlarının son anlarında kasapların keskin bıçakları altında nasıl çaresizce kıvrandıklarına birkaç kez tanık olup dehşete düşmüş biri olarak bu yanıtı son derece önemli buluyorum.

Diliyorum ki sadece kurban bayramlarında değil diğer zamanlardaki hayvan kesimlerinde de narkoz ya da elektrik şok uygulaması yaygınlaşır hatta zorunlu olur.

***

16’LI MASA NASIL OLUŞUR?

Ülkemizde 120’yi aşkın siyasi parti var. Bunlardan adını bildiğimiz, faaliyetlerinden haberdar olduklarımızın sayısı 15’i geçmiyor.

Geride kalan 100’ü aşkın partinin siyaset dünyasında varlıklarını duyurabilmeleri, Meclis’e girebilmeleri için bir mucizeye ihtiyaçları var.

Kılıçdaroğlu’nun, “Gerekirse 16’lı Masa da kurabilirim” açıklaması o partiler için mucizeye giden yolda acaba bir işaret fişeği olabilir mi?

DEVA, Gelecek, Saadet ile Demokrat partileri toplam oy oranları yüzde 1-2 dolaylarında olduğu halde Kılıçdaroğlu’nun kurduğu masa sayesinde nasıl 38 milletvekili kazanmışlarsa adı var kendi yok diğer bazı partiler de benzer şekilde Meclis’e temsilci gönderebilirler.

Kim bilir Kılıçdaroğlu önümüzdeki dönemde belki de şu 15 parti ile 16’lı Masa’yı kurar:

Adaletin Aydınlığı Partisi, Cumhuriyet ve İstiklal Partisi, Ebedi Nizam Partisi, Güzel Parti, Hak ve Hakikat Partisi, Merkez Parti, Ötüken Partisi, Sağduyu Partisi, Sevgi ve Saygı Partisi, Şahlanış Partisi, Türkiye Yaşam Partisi, Ülkem Partisi, Vatanseverler Partisi, Yüce Diriliş Partisi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları