Velilere kötü haber: Okul ücreti ve yan hizmet gruplarına rekor zam!

Velilere kötü haber: Okul ücreti ve yan hizmet gruplarına rekor zam!
Yapılan yönetmelik değişikliği ile özel okullarda, yüzde 36’lık bir tavan ücret belirlendi. Bu tavan uygulamanın yanında yemek, forma ve kırtasiye gibi masraflarda yüzde yüze kadar bir artış yaşandı.

OKUL ÜCRETLERİNE REKOR ZAM!

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), özel okullarda yıllık eğitim ücretlerinde yaptığı yönetmelik değişikliği ile yüzde 36’lık bir tavan zam oranı belirledi.

Bu uygulamaya ek olarak yan hizmetlerde, yani yemek, kitap, kırtasiye, forma gibi ücretlere yüzde 100’e varan oranlarda zam yaparak veliye yansıttı. Veliler bu duruma isyan ederken, okullar ise yaşadıkları kriz ortamını velilerin sırtına atarak aşmaya çalışıyor.

Milli Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın haberine göre, yan hizmet grubunda bulunan yemek, forma, kitap, kırtasiye gibi ürünlere gelen zamlar velilerin tepkisine neden oldu.

‘YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ZAM YAPTI’

Gerçekleştirilen zamlar ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Özel Okul Velileri Platformu Başkanı Özgür Özkan, getirilen tavan zam oranının yan hizmetlere uygulanmadığına dikkat çekerek, “Tavan zam oranı olarak belirlenen yüzde 36 eğitim ücretine uygulandı. Eğitim dışında olan yan hizmetlere yani yemek, kitap seti, servis, kıyafet gibi kalemleri ise ilgilendirmiyor. Yan hizmetlere yapılan zamlar bazı okullarda yüzde 100’ün üzerinde olarak gerçekleştirildi” dedi. Zam dışında bazı özel okulların yönetmeliğe aykırı davrandığını ifade eden Özkan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise bu konuda bir denetleme yapmadığına dikkat çekerek, “Yönetmelikte velinin isteğine bağlı olan yemek gibi ek hizmetler zorunlu olarak dayatılıyor, yemek almazsanız okul kaydınızı bazı okullar almıyor, açıkça anayasa ihlali ancak hiçbir müdahale yok” dedi.

‘KİTAP ÜCRETLERİ 10 BİN LİRAYA ÇIKTI’

Yönetmelik dışı olarak zorlama olarak ortaya çıkan konularda şikâyetlerde bulunduklarının altını çizen Özkan, “Yönetmelikte yemek zorunlu olmayan ama velinin önüne çıkarılan konularda MEB’e başvurduk. CİMER’e şikâyet ettik. Okullar, ‘yemek zorunlu değil’ diye savundu. Oysa fiili uygulamada yemek almayanın çocuğu kesinlikle okula kaydedilmiyor. 7-10 bin lira olan yemek ücretleri, 2022- 2023 eğitim-öğretim yılı kayıtlarında 10 bin ile 20 bin lira arasında değişiyor. 4-5 bin lira olan kitap ücretleri, 10 bin liraya çıktı” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar