Vatandaşların çaresi kredi ve kredi kartları

Vatandaşların çaresi kredi ve kredi kartları
Ekonomik dar boğazın günden güne arttığı ülkemizde ay sonunu zor getiren vatandaş, kredi kartına yüklendi. BDDK'nın yayımladığı verilere göre vatandaşın ciddi bir borçlanma içinde olduğu aktarıldı.

GEÇİNEMEYEN VATANDAŞIN BORÇLANMASI ARTIYOR!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık yayımladığı veriler yurttaşın ciddi bir borçlanma içinde olduğunu gösterdi.  BDDK’nin verilerine göre 18 Kasım haftası itibarıyla bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borçları önceki haftaya göre 3 milyar lira artarak 1 trilyon 384 milyar liraya ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı haftasında 941.5 milyar liraydı.

Bu durumun sokaktaki yansımalarını anlatan isimlerden, iki aydır işsiz makine mühendisi İsmail Cihan şöyle dedi: "Mecbur kaldığım için yakın zamanda normal ihtiyaçlarım için kredi çektim. İstediğimizi yiyemiyoruz, alamıyoruz, yaşanabilirlik kalmadı. Sürekli borçlanıyoruz.”

Yeni evlenen bir vatandaş da yakın zamanda kredi çektiğini ve kredi kartını da sıkça kullandığını belirtti.

"KASADA NAKİT YOK"

Yaşanan süreç esnafı da önemli ölçüde etkiliyor. 32 yıldır kırtasiyecilik yapan Hıdır Alaçayır, satışlarında kâr oranları düştüğü için birikimlerinden harcamaya başladıklarını ifade etti. Alaçayır, “Sattıklarımızı kiralara, maaşlara ve masraflara kullanıyoruz. Bu nedenle mal ödemelerini yapmak için krediye ihtiyaç duyuyorum. Önceden müşterilerin kredi kartı kullanımı daha azken şimdi neredeyse tamamı kredi kartı kullanıyor. Kasamızda nakit olmuyor" dedi.

‘KREDİ KARTINA YÜKLENİYORLAR’

Ekonomist Cem Başlevent, artan kredi kartı harcamalarının yurttaşın yeni zamlar öncesi tüketimlerini öne çekmesiyle yorumlanabileceğini kaydetti. Başlevent şöyle konuştu: “Kredi kartı faiz oranı, faizlerde üst sınır olduğu ve Merkez Bankası’nın politika faizine endeksli olduğu için şu an oldukça düşük. Bu nedenle insanlar kredi kartına yükleniyor. Harcamalarını altı ay sonra seçim yaklaşırken dolar yükselirse vergiler de artarsa diye düşünerek bir an önce yapmaya çalışıyor.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar