Vatandaş yol parasından yılda 10 bin lira tasarruf etmenin formülünü böyle buldu

Vatandaş yol parasından yılda 10 bin lira tasarruf etmenin formülünü böyle buldu
Son zamanlarda İstanbul'da toplu taşıma ücretlerine yapılan yüksek zam, vatandaşların cebini yakıyor. Yol masraflarının artması özellikle çalışan kesimi olumsuz yönde etkiliyor ve yıllık 10 bin TL'lik bir tasarruf yapma arayışına sokuyor. Vatandaşlar, çözümü açıköğretim fakültelerinde aramaya başlamış durumda.

İstanbul'da toplu taşıma ücretlerine yapılan zamlar, vatandaşların bütçelerini olumsuz etkileyerek büyük bir ekonomik yük getirmiş durumda. Gelem zamların ardından, özellikle yol masraflarını azaltmanın yollarını arayanlar arasında, açıköğretim fakültelerine olan talepte artış yaşanmaktadır.

akbil-basan.jpg

Benzin ve mazot fiyatlarındaki artışlara ek olarak toplu taşıma ücretlerine gelen yüzde 51.5'lik zam, İstanbul'da yaşayan 20 milyonu aşkın insanı etkiledi. Özellikle çalışan kesim için büyük önem taşıyan aylık akbil ücretleri, son zamla birlikte daha da yükseldi. Tam abonman ücreti 1177 TL'ye, öğrenci abonman ücreti ise 212 TL'ye çıktı.

Bu artışlarla birlikte, özellikle öğrenci olmayan ve çalışan bireylerin yıllık yol masrafları 14 bin 124 TL'ye kadar çıkmış durumda. İşsizlik maaşı ve kıdem tazminatı gibi haklardan mahrum kalanlar için ise ekonomik sıkıntılar kaçınılmaz hale gelmiştir.

Bu durumda, "hem çalışıp hem okuyan" vatandaşlar için yıllık yol masrafı 2 bin 554 TL'ye düşmektedir. İşsizlik maaşı ve kıdem tazminatı gibi haklardan mahrum kalanlar için ise ekonomik sıkıntılar kaçınılmaz hale gelmiştir.

Çözüm olarak, vatandaşlar açıköğretim fakültelerine yönelmeye başlamıştır. Eskişehir Anadolu Üniversitesi gibi açıköğretim fakülteleri, uzun süredir öğrencilere yol göstermektedir. Açıköğretim öğrencisi olmak, sadece öğrenim giderlerini düşürmekle kalmayacak, aylık akbil ücretlerinde de önemli bir tasarruf sağlayacaktır.

İETT, 2020 yılının Eylül ayında “İndirimli İstanbul Kart kullanıp 25 yaşın üzerinde olanlar çalışmadıklarına dair bir kağıt getirsin. Getirmeyenlere kart verilmesin” minvalinde bir teklifi İBB Hukuk Komisyonu’na taşıdı ama bu talep kabul görmedi.

Artış gösteren yol masrafları ve ekonomik zorluklar, vatandaşları çözümü açıköğretim fakültelerinde aramaya itmiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar