"Vatan bir bütündür, parçalanamaz!"

Geçtiğimiz Cumartesi 4 Eylül'dü. 4 Eylül, Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının, Sivas'ta kaldıkları 108 gün boyunca, oldukça önemli kararlar aldıkları, Türk Milleti tarafından sevilen, sayılan, saygı duyulan, unutulmayan, baş tacı edilen, olmazsa olmazımız olan bir gün!

4 Eylül, Sivas…4 Eylül, vatan! 4 Eylül, İstiklal!

4 Eylül, Sivas Kongresinin başlama tarihi.

4 Eylül, Sivas Kongresinin 2021 itibarıyla 102. Yıl dönümü.

4 Eylül, Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı tarih!

4 Eylül, Misak-ı Milli yani Milli sınırlar içinde vatan topraklarının bölünmez bir bütün olduğu ve parçalanmasına müsaade edilmeyeceğinin ilanı!

4 Eylül, Kuvay-ı Milliye'nin yani Milli Kuvvetlerin tek kuvvet olarak tanındığı tarih.

4 Eylül, Mondros'un, Manda ve himayenin reddi…

4 Eylül, Heyeti Temsiliye'nin vatanın tamamını temsil edeceğine karar verilmesi…

4 Eylül, işgal altındaki bütün vatan topraklarının ayağa kalkma, silkinme ve kendine gelme günü.

4 Eylül, toparlanma günü, bir olma günü, birlik olma günü…

4 Eylül, haykırma günü, o haykırışla işgalcilerin titrediği gün!

4 Eylül, diriliş günü, şahlanış günü…

O şahlanış öyle bir şahlanıştı ki, o şahlanışın karşısında ne işgalciler durabildi ne de yedi düvel! Bir daha da öyle bir şahlanış, ne görüldü ne duyuldu!

 

*****

Sivas Kongresi sadece şu, şu tarihler arasında yapıldı, maddeleri şunlar, şunlar diye yazılıp ya da kestirmeden anlatılıp geçilecek bir tarih değil.

Çünkü, ortada 108 günlük bir süreç var!

Bursa Eğitim Enstitüsünden okul arkadaşımız olan Sivaslı Ahmet Necip Günaydın, bu süreci "Milli Mücadelede Sivas ve 108 Gün" gün adlı eserinde, Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliye'nin 2 Eylül - 18 Aralık 1919 günleri arasında "108 Gün" Sivas'ta kalarak, Türk Milli Mücadelesini Sivas'tan nasıl yönettiğini oldukça çarpıcı bir şekilde anlatmış.

4 Eylül, vatanın kalbinin Sivas'ta attığı, İstiklale uzanan yolun açıldığı gün. Kutlu gün. Umudun adı. Umut çiçeklerinin Anadolu coğrafyasının her tarafında aynı anda açtığı gün!

 

*****

Günümüzde birlik ve beraberlik söylemleri var ya hani… Her kesimin kendine göre başını çektiği, kendi arasında bir ve beraber olduğu o söylemler!

Keşke o söylemleri hayata geçirenler, Tarih kitaplarını şöyle bir karıştırıp, 102 yıl öncesine Sivas Kongresine bir bakabilselerdi!

Bir olmak nedir, birlikte hareket etmek nedir, bu işin şartı, ruhu, özü nedir, vatanı sevmek nedir, sahip çıkmak nedir, korumak nedir, kollamak nedir, savunmak nedir sorularının cevaplarını bulacaklardı!

Ayrıca, Sivas Kongresinde işgallere ve işgalcilerin oyunlarına karşı nasıl bir direniş hazırlığı yapıldığını da, göreceklerdi!

 

*****

Anadolu coğrafyası için işgal ve istila tehdidi tarih boyunca olağan ve sıradan bir hadise oldu hep. Olağanüstü olan nedir sorusunun cevabı ise, bu coğrafyayı savunmak ve elinde tutabilmek.

Türk Milletinin vatan şairlerinden olan rahmetli Mithat Cemal Kuntay, "On beş yılı karşılarken" adlı  şiirinin son beytinde, hepimizin dilinden düşmeyen şu dizelerle sesleniyor; "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır / Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır."

Bir şair, Türk İstiklal Mücadelesini ve 4 Eylül ruhunu ancak bu kadar güzel anlatabilirdi.

4 Eylül, Türk Milletinin evlatlarına kutlu olsun!

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları