Uzun yıllardır araştırılıyordu: Dejavunun nedeni ortaya çıktı

Uzun yıllardır araştırılıyordu: Dejavunun nedeni ortaya çıktı
Bilim insanları tarafından yapılan son çalışmalarda uzun yıllardır gizemi çözülmeyen dejavunun nedeni ortaya çıkarıldı. Uzmanlar dejavunun gelecek ile olmadığı tam tersi geçmiş ile ilgili olduğunu ortaya çıkardı. İşte dejavunun gerçek nedeni...

Dejavu, hepimizin yaşadığı bir durumdur ve neden böyle hissettiğimiz konusu oldukça gizemlidir. Dejavu günlük yaşantınızda birdenbire daha önce yaşanmış bir deneyimi tekrar yaşama hissi olarak tanımlanır. Bilim insanları, dejavunun ardındaki nedenleri anlamaya çalışıyor.

Sanam Hafeez adlı klinik psikolog, dejavunun genellikle yeni ve alışılmadık bir olaya rağmen, kişinin mevcut durumu veya olayı daha önce deneyimlemiş olduğu güçlü hissi olarak ortaya çıktığını ifade etti. Bellek işleme süreçlerinde gecikmeler veya hataların bu hissi tetikleyebileceğini belirtti. Yani beyninizde yaşanan bir veri gecikmesinden dolayı dejavu yaşıyor olabilirsiniz.

Hafeez aynı zamanda, beynin aynı anda birden fazla yol üzerinden bilgiyi işleyebilmesinin ve bu durumun şimdiki anı yaşarken bir anı yanılsaması yaratmasının da dejavunun nedenlerinden biri olabileceğini ekledi.

DEJAVU EN ÇOK GENÇLERDE GÖRÜLÜYOR

Sağlıklı insanların yaklaşık üçte ikisi yaşamları boyunca dejavu deneyimi yaşıyor. Ancak, 15 ila 25 yaş arasındaki kişilerde bu deneyimi yaşama olasılığı daha yüksek. Bilim insanları tarafından tanıdık bir görüntü veya sesin bu hissi tetikleyebileceği belirtilirken, daha fazla eğitim almış, çok seyahat eden ve rüyalarını hatırlayabilen kişilerin dejavu yaşama olasılığının daha yüksek açıklandı

Bilim insanları, dejavunun hala bir bilmece olduğunu ve genellikle geçici ve yaygın bir deneyim olduğunu vurguluyor. Her ne kadar tam mekanizması net olmasa da, dejavunun insan bilincinin büyüleyici bir yönü olarak kalmaya devam ettiği belirtiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar