Uzun sürecek bir mücadele bekleniyor... Rusya'nın hedefi bu kez Donbas!

Uzun sürecek bir mücadele bekleniyor... Rusya'nın hedefi bu kez Donbas!
Rusya-Ukrayna savaşı hız kesmeden devam ediyor... Rus güçlerinin hedefinde bu kez Donbas bölgesinin olduğu öğrenildi. Donbas'ta uzun sürebilecek bir mücadele yaşanması bekleniyor.

UZUN SÜRECEK BİR MÜCADELE BEKLENİYOR... RUSYA'NIN HEDEFİ BU KEZ DONBAS!

Ukrayna ordusunca yapılan açıklamada, Rusya’nın, Donbas bölgesini oluşturan Donetsk ve Luhansk bölgelerini ele geçirmek için “agresif bir operasyon” başlattığı belirtilirken, ülkenin doğusunda yoğun bombardımanın sürdüğü ancak Rus güçlerinin henüz bir ilerleme sağlayamadığı vurgulandı. Özellikle Luhansk bölgesinde Rusların ağır bombardımana başladığı ifade ediliyor. Luhansk Valisi Serhiy Gayday "Burada yaşayan herkese çağrıda bulunuyorum: Hâlâ güvenliyken bölgeyi tahliye edin… Hâlâ otobüsler ve trenler varken bu fırsatı kullanın" dedi.

Bu gelişmelerin ardından Donbas''ın Ukrayna ordusu kontrolündeki bölgelerinden, Ukrayna''nın batısına doğru bir kaçış başladı. Binlerce sivilin batıya doğru hareketlendiği öğrenildi.

Donbas''ta gerçekleşecek çarpışmaların uzun ve kanlı olması bekleniyor. Zira Rusya, Ukrayna''nın bastısında yaşadığı hüsranı, Donbas''ta sahada alacağı bir askeri zaferle unutturmak istiyor.

Buna karşılık, Donbas’taki Ukrayna ordusu mensuplarının, son yıllarda dünyada belki de en çok muharebe tecrübesi yaşamış askerlerden oluştuğu dikkat çekiyor. Bölgedeki deneyimli askeri birlikleri, savunma pozisyonlarında çatışmaya hazırlanıyor.

Bu birlikler 8 yıldır Rusya yanlısı ayrılıkçılarla savaşarak deneyim kazandı. Tecrübesiz ve savaşma isteği düşük Rus ordusuna karşı, aradaki teçhizat farkına rağmen Ukraynalı askerlerin büyük direniş göstermesi bekleniyor. Dün akşam saatlerinde ise Rusya’ya ait savaş uçaklarının Donetsk bölgesindeki Ukrayna mevzilerine vurduğu bildirildi.

Bu arada Rus güçlerin, Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov ile güneydeki liman kenti Mariupol’e yönelik bombardıman ve saldırıları da sürüyor. Rus askerlerinden yeni temizlenen Borodyanka''da ise ciddi bir yıkım geldiği gözler önüne serildi.

Kentin harabeye döndüğü dikkat çekerken, sokaklar tahrip olmuş zırhlı araç ve mühimmatlarla dolu. 

SİLAH DESTEĞİ YAĞDI

Rusya’nın Ukrayna’nın Buça kentinden geri çekilmesinin ardından bıraktığı acı görüntüler tüm dünyanın hafızasında yer edinirken, ülkenin savunma kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla Batı’nın silah yardımları da artıyor. Nitekim Çek Cumhuriyeti, savaşından başından bu yana Ukrayna’ya doğrudan taarruz silahı veren ilk Avrupa Birliği ve NATO ülkesi oldu ve Sovyet üretimi T-72 tanklarının yanı sıra BCP-1 piyade saldırı aracı gönderdi. 

Bununla birlikte ABD yönetimi de, dün Ukrayna’ya ek güvenlik yardımı paketini onayladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Washington’un, Kiev’e 100 milyon değerinde Javelin tanksavar füze sistemi sağlayacağını duyurdu.  Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ise, savaşa son vermek için Ukrayna’yı silahlandırılmaya ve Kremlin üzerinde baskı kurmaya devam etmek gerektiğini söyledi. Borrel, AB’nin bugüne kadar 1 milyar Euro değerinde silah ve askeri destek sağladığını vurgulayarak, “Daha fazla silah vermek istiyoruz. Ukraynalılar bizden bunu bekliyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan geçen hafta gündeme gelen ve ABD’li temsilcilerin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden kullandığı Rus yapımı silahları Ukrayna’ya göndermesi talebinin Rum hükümetini ikiye böldüğü belirtiliyor.  

ABD''DEN PUTİN''İN KIZLARINA YAPTIRIM

ABD, Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kızları Mariya Putina ve Katerina Tikhonova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un eşi ve kızı, Rusya’nın eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, mevcut Başbakan Mikhail Mişustin ve Rusya Güvenlik Konseyi üyelerinin yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca Rusya’nın en büyük finans kurumu Sberbank ve en büyük özel bankası Alfa Bank’ın ABD’deki tüm mal varlıklarının dondurulduğu ifade edildi. Yeni yaptırımlar dahilinde Rusya’daki tüm yatırımlar da yasaklanıyor. ABD Hazine Bakanlığı’nın, Rusya’nın ABD’nin yargı yetkisindeki fonlarla borç ödemesi yapmasını da yasakladığı aktarıldı.

''İNSANLIK ADINA UTANÇ VERİCİ''

Türkiye, Ukrayna''nın Buça ve İrpin başta olmak üzere çeşitli bölgelerinden basına yansıyan sivillere yönelik katliam görüntülerinin "dehşet verici ve insanlık adına üzücü" olduğunu belirterek, konunun soruşturulması ve sorumluların hesap vermelerinin sağlanması beklentisini dile getirdi. Dışişleri Bakanlığı''ndan yapılan açıklamada, "Ukrayna halkının acısını paylaşıyoruz. Masum sivillerin hedef alınması asla kabul edilemez. Konunun bağımsız bir soruşturmaya tabi tutularak sorumluların tespit edilmesi ve hesap vermelerinin sağlanması temel beklentimizdir" denildi. Açıklamada, Türkiye''nin, "insanlık adına utanç verici bu tür sahnelerin son bulması ve bir an önce barışın sağlanması için çalışmaya devam edeceği" ifade edildi.

''UKRAYNA''DAKİ İHTİLAF YILLAR SÜREBİLİR''

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarının ve Moskova’nın ABD ile NATO’nun Doğu Avrupa’daki askeri varlığını azaltmasını istemesinin, sürecin “en azından yıllar boyunca devam edebileceğinin” sinyallerini verdiğini ifade etti. Ülkesinin Rus saldırganlığına karşı Doğu Avrupa’da daha fazla üs geliştirmeye bakması ancak kalıcı konuşlandırmalar yapmaktansa bu üsler arasında geçiş yapması gerektiğini söyleyen Milley, çatışmanın Ukrayna’nın ötesine uzanacağını da öne sürdü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar