Uzmanlardan üçlü salgın uyarısı!

Uzmanlardan üçlü salgın uyarısı!
Mevsimsel grip ile birlikte Kovid 19 ve RSV virüsünün de etkisiyle hastalık şikayetleri çok arttı.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Kovid-19, mevsimsel grip (influenza) ve solunum sinsityal virüsü (RSV) gibi üç farklı enfeksiyonun bir arada görüldüğü üçlü salgın hakkında önemli bilgiler verdi.

Özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde hastalığın süresinin uzayabileceğine dikkat çeken Leblebicioğlu, hastaların uzayan şikayetleri nedeniyle hekime başvurmalarını önerdi.

KOVİD 19 HALEN ETKİSİNİ GÖSTERİYOR

Üçlü salgının ana etmenlerinden biri olan Kovid-19'a vurgu yapan Prof. Dr. Leblebicioğlu, SARS-CoV-2 virüsü tarafından oluşturulan enfeksiyonun hâlâ etkisini sürdürdüğünü belirtti. Testlere sınırlı erişim olmasına rağmen hastane başvurularının arttığını ifade eden Leblebicioğlu, Kovid-19 belirtilerini sıralayarak, sosyal mesafe, maske takma ve hijyen önlemlerinin hastalığın yayılmasını önlemek adına önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Kovid-19 aşısının hastalığın ciddiyetini azaltmada yardımcı olabileceğini belirtti.

ÇOCUKLARDA HASTANE BAŞVURUNDA ARTIŞ

Mevsimsel grip konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Leblebicioğlu, özellikle H1N1 Tip A'nın yeni bir varyantının hastane başvurularını artırdığını ifade etti. Grip belirtilerini anlatan Leblebicioğlu, erken dönemde antiviral ilaçların hastalık süresini kısaltabileceğini ve grip aşısının ciddi semptomları önlemede etkili olduğunu söyledi.

Solunum sinsityal virüsü (RSV) hakkında bilgi veren Leblebicioğlu, özellikle çocuklarda hastane başvurularının yaygın olduğunu, ancak yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf yetişkinleri de etkileyebileceğini belirtti. Semptomları azaltmak için destekleyici tedavilerin uygulandığını ifade etti.

'MASKE TAKMAK ÖNEMLİ'

Soğuk hava koşullarının bulaşıcı hastalıklara karşı riski artırdığını belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, önlemler almanın önemine vurgu yaparak, evde kalma, sık sık elleri yıkama, maske takma, kalabalık ortamlarda dikkatli olma ve aşılamanın bu dönemde hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar