Uzmanlar uyarıyor salgın yayılıyor! Bu belirtiler varsa dikkat

Uzmanlar uyarıyor salgın yayılıyor! Bu belirtiler varsa dikkat
Soğuk havaların etkisi göstermesi ile hastanelerin acil servislerine başvurular arttı. Uzmanlar artan salgın nedeniyle yeniden maske takılması konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözlemlenirken, uzmanlar, toplumda görülen hastalıkların artmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, yaşanan salgınlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Şenol'a göre, kış aylarında artan hastalıklar arasında grip, Kovid-19, RSV, nezle/soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonları bulunmakta. Özellikle çocuklarda RSV isimli bronşit ağırlıklı bir tablo oluşturan virüsün ve influenzanın daha sık görüldüğünü belirtti. COVID-19'un ise çocuklarda genellikle belirtisiz seyrettiğini dile getirdi.

Uzmanlar, pandemi döneminde olduğu gibi maske takma ve hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğinin altını çizdi. Davutoğlu, salgınla mücadelede özellikle aşıların önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de tek aşının yeni varyantlara karşı koruyuculuğunun azaldığını ve aşı dozlarının üzerinden zaman geçtiğini hatırlattı.

"Grip, aşıyla önlenen ya da hafifletilen ciddi bir tablo" diyen Davutoğlu, grip ve Kovid-19'un mevsimsel kış ölümleriyle bağlantılı olduğunu, özellikle zatürreyle seyreden vakalarda kalp krizi ve inme riskini artırdığını belirtti.

Posta'dan Murat Çelik'e konuşan Davutoğlu, "Kombo Salgın" olarak adlandırdığı durumda birden fazla etkenin, bazen bakterilerin de eklenerek süregelen bir enfeksiyon tablosu oluşturduğuna dikkat çekti. Toplu alanlarda hijyenin ve aşılamanın önemine vurgu yaparak, özellikle aktif, çalışan ve çocukları olan orta yaş grubundaki insanların birbirini izleyen bu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olduğunu belirtti.

Davutoğlu, kış aylarında hastalığa yakalanan bireylere mutlak istirahat verilmesi, gerekli testlerin yapılması gerektiğini ve tedavinin bu doğrultuda yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kovid-19 ile grip arasındaki klinik bulguların benzerlik gösterdiğini, bu nedenle test yapılmasının ve doğru yönetimin önemli olduğunu vurguladı.

Kısacası, uzmanlar, kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması, hijyen kurallarına uyulması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar