Uzmanlar altını çizerek uyardı! Türkiye’de kalp krizi riski genç yaş grubuna kadar indi

Uzmanlar altını çizerek uyardı! Türkiye’de kalp krizi riski genç yaş grubuna kadar indi
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Fethullah Kayan, kalp krizinin genç yaşa kadar indiğini belirterek, uyarıda bulundu.

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Fethullah Kayan, kalp krizinin genç yaşa kadar indiğini belirterek, "Kalp krizi risklerinde özellikle yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol düzeyleri, ailesel genetik yatkınlıklar gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda ve bunlarla beraber sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımları kalp krizi riskleri faktörlerini arttıran sebeplerdir" dedi.

Kalp krizinin genç yaşa kadar indiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun birçok nedenine dikkat çekti. Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktor Fethullah Kayan, son dönemlerde kalp krizi riskinin arttığını ve hatta kalp krizi oranlarının genç yaşlara kadar indiğini belirterek; sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımının çok yaygın ve genç yaşlara indiğinden kalp krizine sebebiyet verdiğini söyledi.

Kalp krizi risklerinde özellikle yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol düzeyleri, ailesel genetik yatkınlıklar gibi faktörleri göz önünde bulundurulduğunda ve bunlarla beraber sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımları kalp krizi riskleri faktörlerini arttıran sebepler olduğunun altını çizen Dr. Kayan, kalp krizi vakalarında hastaneye geç başvurulduğunu dile getirdi.

"Özellikle 45 yaşın üstünde göğüs ağrısı olan vatandaşların özellikle bu göğüs ağrısı eğer çeneye, sol kola ve sırta yayılan bir ağrıysa bunda şüphelenmekte fayda vardır" diyen Kayan, şunları söyledi:

"Yolda yürümekle, merdivende çıkmakla, yokuş yukarı yürümekle göğüs ağrısı, nefes daralması gibi şikayetlerin olması aslında kalp damar tıkanıklarının bir semptomu olabilmektedir. Dolayısıyla göğüs ağrısı, nefes darlığı özellikle kriz esnasında bulantı, kusma ve soğuk terleme gibi vakalarda dikkat edilmesi gerekir. Bu tür durumlarda 45 yaş üstündekilerin hiç zaman kaybetmeden acile veya ilgili bölüme başvurması gerekmektedir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar