Uzmanından kritik travma uyarısı: Depremzede gündüz hayalleri görebilir

Uzmanından kritik travma uyarısı: Depremzede gündüz hayalleri görebilir
11 ili vuran ve 40 binden vatandaşın hayatını kaybettiği depremde birçok insan ailesini, sevdiklerini, akrabalarını kaybetti. Uzmanlar, büyük kayıp yaşayan depremzedelerde yaşanabilecek olan psikolojik hastalıklara karşı uyardı.

Çok sayıda kişinin yakının kaybettiği depremlerin ardından depremzedelerin vücut sağlıkları dışında ruh sağlıklarının da iyileşmesi büyük önem taşıyor. Dr. Ahsen Büyükavşar depremin travma sonrası stres bozukluğuna yol açabileceğine dikkat çekerek kritik uyarılarda bulundu.

“DEPREMZEDE GÜNDÜZ HAYALLERİ GÖREBİLİR”

Büyükavşar, "Depremin üstünden bir haftadan çok zaman geçmiş olduğu halde hala tedirginliklerimiz olabilir. Aşırı korku, çaresizlik, dehşete düşme hisleri, şok, duygularınızı hissedememe, tepkisizlik ve ağlayamama, deprem olayını sürekli tekrar yaşıyor gibi hissetme, deprem anlarını tekrar tekrar hatırlayabilir, yaşananlarla ilgili rüyalar ya da gündüz hayalleri görebilir, olay sanki yeniden oluyormuş gibi hissedebilirsiniz" dedi.

“KONUŞMAYI İSTEMEYEBİLİRSİNİZ”

Deprem olayını hatırlatan yerlerden ya da durumlardan kaçınabilir, olayın tamamını ya da bazı kısımlarını hatırlayamayabilir, depremin olduğu eve giremeyip, insanlardan uzaklaşıp, olayla ilgili konuşmayı istemeyebilirsiniz. Aşırı gerginlik belirtileriniz olabilir. Uykusuzluk, sinirlilik, çabuk öfkelenme, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme, nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Geleceğinizin kalmadığı duygusuna kapılabilirsiniz. Yakınlarınızın vefat etmesi ile ilgili olarak kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. Deprem akut dönemde korku, endişe oluşturur. Uzun dönemde ise travma sonrası stres bozukluğu oluşumuna neden olabilir. Deprem yaşamış kişilerde tüm bu belirtilerin görülmesi imkanıdır. Ancak bu yakınmalar azalmıyorsa, hayatınızı güçleştiriyorsa, bölgedeki size yardımcı olmaya hazır ruh sağlığı uzmanlarına ya da ruh sağlığı uzmanı bulunan merkezlere başvurmalısınız. (İHA) 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar