Uzmanından deri kanserleri için güneş uyarısı

Uzmanından deri kanserleri için güneş uyarısı
Op. Dr. Mehmet Ekinci, deri kanseri konusunda dünya genelinde artan görülme sıklığına dikkat çekerek güneş ışınlarına aşırı maruz kalmanın deri kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Diyarbakır'daki Memorial Hastanesi'nde Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Ekinci, deri kanseri hakkında bilgilendirme yapıyor.

Deri kanserinin üç farklı türü olduğunu vurgulayan Ekinci, "Deri kanserleri tüm kanserler arasında önemli bir sorun teşkil ediyor. En yaygın olanı bazal hücreli karsinom olup, tüm deri kanserlerinin yaklaşık %80'ini oluşturuyor. Bu tür genellikle yayılma göstermeden tedavi edilebilir. Diğer bir tür, skuamöz hücreli karsinomdur ve deri kanserlerinin %20'sinden fazlasını oluşturur. Bu tür, diğerine göre daha ölümcül olabilir ve diğer organlara yayılabilir. En ciddi deri kanseri türü ise malign melanomdur ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu kanser türü tüm kanserler arasında ilk beşte yer alır ve erken teşhis büyük önem taşır" dedi.

"Güneş maruziyeti ve genetik yatkınlık deri kanserinin en yaygın nedenleridir" diyen Ekinci, "Açık tenli bireylerde bu kanser türleri daha sık görülür, çünkü ultraviyole ışınlarına daha fazla maruz kalırlar. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmamalı ve güneş kremi kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.

Deri kanserinin tedavi sürecini açıklayan Ekinci, "Bu kanser türünün tanısı biyopsi ile konur ve genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Sonrasında onkolog tarafından destek tedavisi uygulanabilir. Cerrahi müdahale ile tedavi edilen vakaların %90'ından fazlasında hastalık tamamen iyileşir" açıklamasını yaptı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar