Uzmanından ağrı kesici ilaç uyarısı

Uzmanından ağrı kesici ilaç uyarısı
Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Nefroloji Bölümü'nde görevli Uzman Dr. Özlem Yayar, sigara ve sık ağrı kesici kullanımının kişiyi böbrek hastalığı açısından yüksek risk altına sokabileceğini vurguladı.

Her yıl mart ayının ikinci perşembe günü kutlanan 'Dünya Böbrek Günü' dolayısıyla açıklamalarda bulunan Nefroloji Uzmanı Dr. Özlem Yayar, önemli uyarılarda bulundu.

Kronik böbrek yetmezliğinin son yıllarda dünya genelinde adeta bir salgın gibi artış gösterdiğini ifade eden Merkezefendi Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Özlem Yayar, "Kronik böbrek hastalığının en yaygın nedenleri arasında şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları ve ürolojik problemler yer alıyor. Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, obezite, yaşlılık, ailede böbrek hastalığı öyküsü, sigara ve sık ağrı kesici kullanımı, kişiyi böbrek hastalığı açısından yüksek risk taşıyan faktörlerin başında geliyor" şeklinde konuştu.

"BÖBREK HASTALIĞI SİNSİ İLERLER"

Kronik böbrek hastalığının genellikle belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerleyerek diyaliz gerektiren aşamaya ulaşabileceğini belirten Yayar, "Risk altındaki bireylerin yanı sıra, herkesin düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmesi ve basit kan ve idrar testleri ile böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmesi önemlidir. Erken teşhis edilemeyen ve tedavi edilmeyen kronik böbrek hastalığı sonunda son dönem böbrek yetmezliğiyle sonuçlanabilir. Bu noktada, diyaliz ve böbrek nakli gibi tedavi seçenekleri gündeme gelebilir" dedi.

"GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMINDAN KAÇINILMALI"

Özellikle kronik böbrek hastalığı olan veya risk altındaki bireylerde böbrek fonksiyonlarının korunmasının önemine vurgu yapan Nefroloji Uzmanı Dr. Özlem Yayar, "Böbrek sağlığı için risk oluşturabilecek ilaçların kullanımında dikkatli olunmalı, tanı veya tedavi amaçlı işlemlerde ve riskli cerrahi operasyonlarda böbrek fonksiyonları izlenmeli ve koruyucu önlemler alınmalıdır. Gereksiz ve hekim kontrolünde olmayan ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca, böbrek sağlığı için yeterli su alımına dikkat edilmeli ve böbrekler susuz bırakılmamalıdır, özellikle sıcak iklimde yaşayanlar için bu daha da önemlidir" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar