Uzmanı uyardı! Siroz tedavisi kişiye özeldir, ihmal edilmemelidir

Uzmanı uyardı! Siroz tedavisi kişiye özeldir, ihmal edilmemelidir
Son günlerde tekrar gündeme gelen sirozun tedavi edilmediği taktirde ilerleyici bir hastalık olduğuna işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kemal Peker, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini vurguladı.

DHA'da yer alan habere göre, siroz tedavisinin her hasta için bireyselleştirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Peker, hastaların düzenli doktor kontrollerine devam etmeleri, tedavinin izlenmesi ve olası komplikasyonların erken tespit edilmesinde önem taşıdığının altını çizdi.

Karaciğer sirozu; karaciğerdeki normal yapının yerini anormal nodüllerin ve fibrozisin alması ile ortaya çıkan bir tablo olarak tanımlamaktadır. Karaciğer sirozunun dünyada görülme sıklığı 10 binde 2 veya 3'tür. Farklı nedenlerle ortaya çıkabilen siroz her iki cinsiyette ve her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Prof. Dr. Kemal Peker, insanların yanlış bilgilerle hastalığın tedavi edilemediğine dair bir kanıya kapıldığını, ancak düzenli takiplerle sirozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

Hastalığın nedenlerine ilişkin bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kemal Peker, “En sık nedenler arasında kronik alkol tüketimi, viral hepatit B ve C enfeksiyonları, yağlı karaciğer hastalığı (non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı), otoimmün hepatit, ilaçlar veya toksinlerin neden olduğu karaciğer hasarı ve genetik bozukluklar bulunur. Diğer risk faktörleri arasında aşırı kilolu olma (obezite), diyabet, kronik safra yolu hastalığı, uzun süreli ilaç kullanımı, uzun süreli toksiklere maruziyet (örneğin, arsenik veya cıva), bazı bağışıklık sistemi bozuklukları ve bilier atrezi gibi doğumsal anomaliler bulunabilir. Ancak, hastalığın her zaman bu risk faktörlerine sahip olan kişilerde gelişmediğini ve bazı kişilerde siroza neden olan etkenlerin belirlenemediğinin de bilinmesi gerekir" dedi.

HASTALIĞIN AŞAMASINA GÖRE BELİRTİLER DEĞİŞİYOR

Sirozun erken evrelerinde belirtilerin çok hafif olduğunu ya da hiç bulunmadığına işaret eden Prof. Dr. Peker, belirti ve semptomların da hastalığın aşamasına bağlı olarak değişebileceğini söyleyerek şunları anlattı:

“Hastalık ilerledikçe, yorgunluk ve halsizlik, iştah ve kilo kaybı, karın ağrısı ve şişlik, mide bulantısı ve kusma, deri ve gözlerde sararma (sarılık), bacaklarda ödem (şişlik), cilt kaşıntısı, kolay morarma ve kanama eğilimi, zihinsel bulanıklık, hafıza problemleri ve davranış değişiklikleri gibi belirtiler ortaya çıkar. Ancak bu semptomların hastaya bağlı olarak değişeceği de unutulmamalı."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar