Uzmandan ilk yardımda yapılan 7 önemli hata uyarısı

Uzmandan ilk yardımda yapılan 7 önemli hata uyarısı

Dr. Sevilay Karaduman, ilk yardımın doğru yapıldığında hayat kurtarıcı olduğunu, yanlış yapıldığında ise geri dönülmez zararlara yol açabildiğini söyledi.

Dr. Sevilay Karaduman, bunun acı örneklerine sürekli tanık olduklarını belirten Uzm. Dr. Karaduman, “İlk yardımın ‘ABC’sini bilmeden, iyi niyetle yapılan uygulamaların sonu kötü olabilir. Yanık, kesik gibi küçük ev kazalarında bile yanlış müdahaleler yapılıyor. İlk yardımı bilmek hepimiz için gerekli ve önemli” dedi.

Kent Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Sevilay Karaduman, acil durumlarda ilk ve doğru müdahalenin ne kadar hayati olduğu konusunda farkındalık oluşturmak için her yıl Eylül ayının ikinci cumartesi gününün Dünya İlk Yardım Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, “Trafik kazasında arabada sıkışan kişiyi iyi niyetli olarak karga tulumba çıkarmaya çalışmak, yanıklara macun, yoğurt sürmek, bayılana tokat atmak, soğan koklatmak gibi sonu gelmeyen, yaralıya faydası değil, zararı olan pek çok hatalı uygulama hemen hemen herkesin başına gelmiştir ya da şahit olmuştur” diye konuştu.

Özellikle trafik kazası gibi olaylarda iyi niyetle insanların yardımına koşan kişilerin bir anlık dikkatsizlik sonucu kazazede olarak karşılarına geldiğini belirten Uzm. Dr. Karaduman, ilk yardım sürecinde alınması gereken önlemleri şöyle anlattı: “İlk önce kendi güvenliğimizi, sonra çevrenin güvenliğini sağlamalıyız. Yol üzerindeki kazaya giderken arabamızı güvenli bir yere park etmeliyiz, arabadan inerken trafik akışını kontrol etmeliyiz. Zira herkes panik halde olup, dikkatler dağınık olacaktır. Akan trafiğin tehlike oluşturmaması için işaret dubaları koymalıyız, kazazede etrafındaki kalabalığı güven ve sükunet altına almalıyız. Yani kazazedeye yardıma başlamadan önce kendi güvenliğimizi sağlamalıyız. Unutmayın ölü kahramanlar hayat kurtaramaz.

İkincisi ise çevrenin güvenliğini sağlamak olmalıdır. Zira zincirleme kazalara sebep olmamak gereklidir. Acil durumlarda ilk müdahale, ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu ilk yardımın altın kuralıdır. Bu eğitimi almamış kişilerin yapması gereken ilk şey ise kazanın yerini, tam adresi hemen 112’ye bildirmektir. Çoğu zaman herkes birbirine güvendiği için 112 aranması gecikir. Arayan kişi mutlaka olayı sakin bir şekilde kısaca anlatıp ne zaman ve nerede olduğu, ne kadar kişinin etkilendiği gibi bilgileri anlaşılır şekilde bildirmelidir. Olay mahallinde 112’nin arandığı kesin olarak teyit edilmelidir.”