Uzman isim uyardı! Üreme çağındaki her 10 kadından 1’inde görülüyor

Uzman isim uyardı! Üreme çağındaki her 10 kadından 1’inde görülüyor
Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya, endometriozis hakkında bilgilendirme yaparak, bu durumun üreme çağındaki kadınların yaklaşık %10'unda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Çetinkaya, endometriozisin tanısının adet döneminin başlangıcında şiddetli ağrılarla birlikte konulduğunu vurguladı.

Endometriozis ve endometrioma (çikolata kisti) konusunda bilgi veren Prof. Dr. Çetinkaya, rahmin içini döşeyen endometrium dokusunun rahmin dışında bulunmasının hastalığın temelini oluşturduğunu ifade etti. Hastalığın yaygınlığının annesinde veya kız kardeşinde endometriozis bulunan kadınlarda daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Çetinkaya, hastalığın genetik yatkınlık, hormonlar ve çevresel faktörlerden etkilendiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Çetinkaya, endometriozisin karın zarında, yumurtalıklarda kistik şekilde yerleşik olan çikolata kisti, pelvisteki derin doku ve organlara kadar yayılabilen derin endometriozis, rahim duvarının kas tabakası içinde yer alan adenomyozis ve pelvik dışında uzak bölgelerde yer alan ekstra pelvik endometriozis gibi farklı şekillerde görülebileceğini belirtti.

Hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çetinkaya, ağrılı adet dönemi, ovulasyon sırasında veya sonrasında ağrı, anormal kanamalar, kronik pelvik ağrı, bitkinlik ve infertilite gibi şikayetlerin yaşanabileceğini aktardı.

Tanı sürecinden bahseden Prof. Dr. Çetinkaya, hastalığın tanısının adet dönemi ağrısı ve infertilite varlığında konulduğunu ifade etti. Tanının, dikkatli bir fizik ve genital muayene ile ultrasonografi ve MR gibi görüntüleme sistemleriyle desteklendiğini belirtti. En kesin tanının operasyon sırasında yapılan gözlem ve doku örneklerinin incelenmesiyle konulduğunu vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar