Uzman isim uyardı! Sadece psikolojik değil fizyolojik açıdan da yıpratıyor

Uzman isim uyardı!  Sadece psikolojik değil fizyolojik açıdan da yıpratıyor
Stres, sadece psikolojik değil, aynı zamanda fizyolojik olarak da vücudu yıpratıyor. Bu gerçeğe dikkat çeken Uzm. Dr. Yetener, stresin kontrol altına alınmasının önemini vurgulayarak şunları belirtti.

"Stresi yönetmek için 'hayır' demeyi öğrenmek önemlidir ve odaklanmanız gereken şey insanlar değil, olaylardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Müge Yetener, stresin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti ve stresin fizyopsikolojik bir durum olduğunu ifade etti.

İnsan vücudunda 'savaş ya da kaç' ile 'dinlenme ve sindirim' olmak üzere iki sistem bulunduğunu açıklayan Dr. Yetener, "Bu iki sistem arasındaki denge önemli. Günümüzde, trafik, iş hayatı, ailevi sorunlar gibi pek çok etken, stresin uzun süreli etkilerine yol açar. Bu durum, stresin olumsuz fizyolojik tepkilere neden olabileceğini gösterir. Stres, uyku bozukluklarından, kas ağrılarına ve bağırsak sorunlarına kadar çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Ayrıca, stresin uzun süreli etkileri, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır" dedi.

Stresin farklı organlara farklı tepkiler verdiğini belirten Dr. Yetener, stresin kontrol altına alınmaması durumunda organlarda ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekti. "Stresli durumlarda, uyku bozukluklarından kalp rahatsızlıklarına kadar birçok sorun ortaya çıkar. Beyin, kulaklar, troid, kalp, deri, gözler ve bağırsaklar gibi organlar, stresin etkisi altında farklı tepkiler verir" şeklinde konuştu.

Stresin etkili bir şekilde yönetilmesi için Dr. Yetener, şu önerilerde bulundu ve açıkladı:

"Düzenli ve kaliteli bir uyku alışkanlığı edinmek, sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaçınmak, doğada zaman geçirmek, düzenli egzersiz yapmak, sosyal ilişkileri güçlendirmek, hobilerle meşgul olmak, meditasyon ve nefes egzersizleri yapmak gibi yöntemler stresle başa çıkmada etkili olur. Ayrıca, olumsuz duyguları kontrol altına almak ve 'hayır' demeyi öğrenmek de önemli. Son olarak, insanların değil, olayların üzerine odaklanmak da stresle başa çıkmada yardımcı olur."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar