Uzman isim uyardı! Göz tembelliği tedavisinde geç kalınmamalı

Uzman isim uyardı! Göz tembelliği tedavisinde geç kalınmamalı
Her 40 çocuktan birinde görülen ve halk arasında “göz tembelliği” olarak bilinen ambliyopi, çocuklarda görme azlığının en sık nedeni olarak dikkat çekiyor.

Bu hastalığın tedavisinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, tedavinin yapılmaması durumunda göz tembelliği oluşacağını ve görme yeteneğinin yüzde 100 kapasiteye ulaşamayacağını söyledi.
Göz tembelliği bir veya her iki gözde birden gözdeki görme potansiyelinin düşmesi olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, “Normal şartlar altında bir yeni doğanda görme yeteneği oldukça azdır, zaman içinde artar ve yaklaşık 7 yaşında yüzde 100’e ulaşır. Eğer bu aşama sırasında görmeyi engelleyen bir durum, göz kapağı düşüklüğü, şaşılık veya görme bozukluğu varsa ve zamanında tedavi edilmezse göz tembelliği oluşur ve görme yeteneği %100 kapasitesine ulaşamaz” dedi.

“Bebekler ve çocuklar göremediklerini söylemezler”
Günümüzde bebeklik döneminden itibaren göz muayenesi önerildiğini söyleyen Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, “Ancak bazen bu muayeneler ihmal ediliyor. Bebeklik döneminde bir gözde görme azlığının olması ise fark edilmiyor çünkü bebek diğer gözü ile her şeyi görüp algılayınca aile durumun farkına varamıyor. Bu durumda çocuk okul çağına geldiğinde ancak göz taramalarında ortaya çıkıyor. Maalesef bu zamanda ise geç kalınmış olabiliyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar