Uzman isim uyardı! Deri kanserinde erken teşhis çok önemli

Uzman isim uyardı! Deri kanserinde erken teşhis çok önemli

Sivas’ta Deri Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında vatandaşlara cilt taraması yapılarak deri kanserinin erken teşhisinin önemi vurgulandı.

Dünya genelinde yaygın görülen ve ölümlere neden olabilen deri kanserine dikkat çekmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenlendi. Kayseri, Konya ve Sivas’ta gerçekleştirilen taramalarda, vatandaşlar deri kanseri konusunda bilgilendirildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu hafta, Euro Melanoma Haftası. 1999 yılında Avrupalı dermatologlar tarafından deri kanseri farkındalığını artırmak için başlatılmış, 2014 yılında ülkemiz de bu kampanyaya katılmıştır. Melanom adı verilen deri kanseri hastalığımız var ve erken tanı bu hastalık için çok önemli. Bu farkındalığı artırmak amacıyla benlerle ilgili biyopsi değerlendirmeleri yapmayı hedefledik. Bugün sabah saatlerinde başladık.

İç Anadolu Bölgesi’ndeki üç merkezden biri Sivas’tı. Diğer iller ise Konya ve Kayseri. Dermoskopi cihazımızla hastalarımızı muayene ederek ben haritalarını çıkardık. Şüpheli lezyonları olanları gerekli yerlere yönlendirdik. Benler büyüyorsa, asimetrikse veya büyüklüğü 6 milimetrenin üzerindeyse, çok sayıda beni varsa, ailede deri kanseri öyküsü varsa ve güneş maruziyeti mevcutsa gerekli yönlendirmeleri yaptık. Hastalarımızın bu konularda bilinçlenmesini sağlamak istedik” dedi.

DERİ KANSERİ VAKALARINDA ARTIŞ GÖZLEMLENİYOR

Vatandaşlara çeşitli önerilerde bulunan Doç. Dr. Mustafa Tosun, “Özellikle güneşe çok fazla maruz kalanlar güneşten korunmalıdır. Deri kanseri vakaları son yıllarda arttı. Ozon tabakasının incelmesiyle ultraviyole ışınlarının dünyaya daha fazla ulaşması bu artışa neden oluyor. Vücudun açık bölgelerinde benleri olanlar ve yakınlarında deri kanseri öyküsü bulunanlar, dermatoloji polikliniklerine başvurarak gerekli cihazlarla kontrollerini yaptırmalıdır. Erken müdahale önemlidir. Geç kalınırsa kanser yayılabilir ve tedavi zorlaşabilir, bu nedenle kemoterapik ilaçlar kullanmak gerekebilir” ifadelerini kullandı.