Uzman isim staj ve çıraklık mağdurları için takvim verdi: "Çalışması tamamlandı ancak..."

Uzman isim staj ve çıraklık mağdurları için takvim verdi: "Çalışması tamamlandı ancak..."
28 Şubat'ta TBMM'den geçerek yasalaşan EYT düzenlemesine dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının umutları seçim sonrasında günden güne azalırken, SGK Müşaviri Onur Önal, staj mağdurları için bakanlık tarafından gerekli çalışmanın tamamlandığını belirterek, Meclis'in takvimini açıkladı.

Seçim öncesi EYT mağduriyetini ortadan kaldırarak seçmenden oy toplamayı hedefleyen AKP, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçen tasarının kapsamına birçok kesimi almayarak yeni mağduriyetler yaşanmasına neden olurken, 8 Eylül 1999 tarihinden önce meslek liselerinde staj yapmış ya da çıraklık okullarında çalışmış yüz binlerce vatandaş EYT düzenlemesinden yararlanma hakkı kazanamadı.

MECLİS'TE SGK TAKVİMİ NETLEŞİYOR

SGK mevzuatlarına göre staj faaliyeti kısa süreli çalışma kolu olarak görüldüğünden Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emeklilik hesaplamalarında başlangıç tarihi olarak dikkate alınmıyor. SGK Müşaviri Onur Önal, Meclis'e getirilecek basit bir kanun değişikliği ile bu mağduriyetin ortadan kaldırılabileceğini aktarırken, staj faaliyetinin uzun süreli çalışmaya dönmesiyle birlikte yaklaşık 250 bin vatandaşın EYT kapsamına dahil olacağı tahmin ediliyor.

2 milyon 250 bin kişiye emeklilik kapısını açan EYT düzenlemesinde kapsamın genişleyip genişlemeyeceği merak konusu olurken, uzun süredir sessizliğini koruyan Önal, Meclis'in çalışma takvimini paylaşarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda staj mağdurları için ilgili tasarının tamamlandığını belirtti.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Önal, şu ifadeleri kullandı:

"STAJ VE ÇIRAKLIK ÇALIŞMASI TAMAMLANDI FAKAT..."

1 Ekim’de meclisin yeniden açılması işe birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündeminde yer alan ve yasalaşması kesinleşen konular;

1- Bağ-Kur’da küçük esnaf için primin 7200’e indirilmesi
2- Ev hanımlarına isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödemeleri halinde %30 prim desteği
3- Gençlik bankasının kurulması
4- Annelere çocuk sayısına göre, prim ilavesi yapılması ve bu primler kadar emeklilik yaşından indirim.

Bu 4 maddenin yasalaşması kesinleşti. Staj-Çıraklık ile ilgili bildiğiniz üzere çalışması tamamlanmış fakat yasalaşması için hep birlikte omuz omuza mücadele ederek, hükümetin ekim ayı çalışma takvimine aldırmalıyız. Bunun önünde hiçbir engel yok. İstikşafi görüşmelerim bitti 1-2 güne derneklerimizle beraber resmî görüşmelere başlayacağız…

twit-2.jpg

1 EKİM'DE MECLİS YENİDEN AÇILACAK

EYT'de mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için yeni yasama döneminin başlaması beklenirken, son olarak ek bütçe görüşmelerini yaparak tatile giren TBMM'nin 1 Ekim'de yeniden oturumu açacağı bildirildi. Mağdurlar, seçim öncesi AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun bir televizyon programında kullandığı sözleri yeniden gündeme getirerek, AKP'den seçim vaadlerini unutmamasını istedi.

İşte Akbaşoğlu'nun geçtiğimiz aylarda gazeteci Esra Elönü'ye vermiş olduğu demeçler:

"Bu konuda inşallah biz seçimle ilgili bir sınırlılık ve sıkışmışlık içerisinde değiliz. Bir süreç içerisinde, toplumun bütün taleplerini dinleyip, onları değerlendiren ve ona göre adım atan bir siyasi iktidar olduk bugüne kadar. Bundan sonra da bu şekilde bir yaklaşım sergileyeceğimiz muhakkaktır. İnşallah, şunu ifade edeyim. Hiç kimsenin bu konuda endişesi olmasın. Yapılacak ne varsa, emin olun her toplum kesimi lehine her şeyi ortaya koyduk."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar